Парламентарії пропонують визначити форми державної підтримки волонтерства через розробку та імплементацію загальнодержавних цільових програм.
 
Народні депутати, які представляють в парламенті різні фракції та групи, пропонують розширити напрями волонтерської діяльності в умовах війни. Для цього вони мають намір удосконалити дії окремих норм чинного закону про волонтерську діяльність, з огляду на реалії, в яких ведеться повномасштабна військова агресія з боку російської федерації проти України.

У парламенті вже зареєстровано відповідний проект закону № 7363. Як зауважують його ініціатори, серед завдань запропонованих ними змін – створення передумов для розробки та імплементації загальнодержавних цільових програм, підтримки розвитку волонтерства та підвищення кваліфікації волонтерів тощо. «Для досягнення цілей та завдань законопроекту й максимальної їх застосовності та ефективності необхідні зміни до положень Податкового кодексу, спрямовані на узгодження положень кодексу з положеннями закону про волонтерську діяльність щодо оподаткування сум відшкодування витрат волонтера, пов’язаних зі здійсненням волонтерської діяльності, визначених частиною 3 статті 11 закону про волонтерську діяльність», – йдеться в пояснювальній записці, що супроводжує законопроект.
 
А поки що проектом закону № 7363 серед іншого пропонується визначити додаткові напрями волонтерської діяльності. Зокрема, щодо надання допомоги для подолання наслідків військової агресії з боку російської федерації проти України. Із урахуванням умов правового режиму воєнного стану, законотворці пропонують поширити норми статті 6 закону про волонтерську діяльність, яка визначає розмір та порядок виплати одноразової грошової допомоги в разі загибелі або інвалідності волонтера внаслідок поранення, на волонтерів, що здійснюють діяльність з протидії збройній агресії російської федерації на всій території України та окремих її місцевостях. Планується також визначити форми державної підтримки, зокрема, через розробку та імплементацію загальнодержавних цільових програм підтримки розвитку волонтерства та підвищення кваліфікації волонтерів. 
 
Водночас, пункт 1 закону про волонтерську діяльність пропонують доповнити положенням, яке зобов’яже органи державної влади й місцевого самоврядування та їх посадових осіб, забезпечити сприятливі умови для здійснення волонтерської діяльності, підвищення її суспільного престижу та створення передумов для її розвитку, підтримки та заохочення діяльності волонтерів в Україні. Державна підтримка може здійснюватися у вигляді надання правової, фінансової, організаційної, методичної, інформаційної допомоги волонтерам, організаціям та установам, що залучають волонтерів до провадження волонтерської діяльності на території України. А також розробки та імплементації загальнодержавних цільових програм із підтримки розвитку волонтерства.
 
Запропоновані зміни чітко прописують, що неповнолітні особи не зможуть займатися волонтерською діяльністю. Законотворці вказують: «До досягнення чотирнадцятирічного віку особа може здійснювати волонтерську діяльність виключно спільно з батьками чи піклувальниками з метою формування культури волонтерства та розвитку соціальної активності особистості».

Проект закону розроблено з метою забезпечення подолання викликів, які стали актуальними для волонтерського руху та неприбуткових організацій, зокрема, в умовах збройної агресії  російської федерації проти України. Вони мають створити додаткові гарантії та можливості для волонтерів в умовах війни, наголошують народні депутати, які виступають ініціаторами вказаних змін.