Він розповів, що вчора на пленарному засіданні було прийнято 17 законодавчих актів.

«Ми розширили повноваження місцевого самоврядування під час воєнного стану; зменшили бюрократичне навантаження на аграріїв; спростили надання в користування земельних ділянок на воєнний період; посилили захист прав працівників. Також вирішили низку питань, пов’язаних із містобудівною діяльністю, вдосконалили механізм протидії рейдерству. Крім того, ми дозволили, за рішенням суду, конфісковувати майно тих, хто підтримує російську агресію, та оптимізували податкове навантаження на вітчизняні газовидобувні підприємства», — повідомив Руслан Стефанчук.

За його словами, ухвалені вчора закони вже підписані ним. Наразі Парламент України продовжує роботу над підготовкою нових законодавчих ініціатив, важливих для посилення обороноздатності, боротьби з російськими нацистами та колаборантами, підтримки економіки та соціальної сфери.

Прес-служба Апарату Верховної Ради України

Руслан Стефанчук: Низка світових лідерів вже готова виступити у Верховній Раді

Парламент України відкритий для всіх друзів України. На цьому наголосив Голова Верховної Ради України Руслан Стефанчук в етері телемарафону «UA разом», підкресливши цінність парламентської дипломатії.

Він повідомив, що на його заклик до зарубіжних колег-спікерів та депутатів відвідати нашу країну і на власні очі побачити наслідки війни вже відгукнулися майже 15 спікерів.

«Вони фактично стали нашими адвокатами у своїх країнах і приймають всі необхідні рішення для підтримки України», — наголосив Руслан Стефанчук.

За його словами, Верховна Рада посилила міжпарламентські зв'язки та, надихнувшись зверненнями Президента України до різних парламентів світу, почала запрошувати лідерів світу виступати в українському Парламенті. Першим був Прем’єр-міністр Великої Британії Борис Джонсон, після — Прем’єр-міністр Королівства Нідерланди Марк Рютте.

«І якщо Президент України, коли виступав у Парламенті Нідерландів, у своєму зверненні просив відмовитися від російських енергоресурсів, то вчора Марк Рютте під час онлайн виступу заявив, що Нідерланди готові підтримати ембарго на російську нафту без вагань. До того ж додав, що санкції проти росії мають бути чинні, поки російська агресія не закінчиться і не відновиться український суверенітет», — наголосив Руслан Стефанчук.

Він поінформував, що низка європейських і світових лідерів вже готова виступити у Верховній Раді України.

«Президентка Європарламенту пані Роберта Мецола сказала, що такий варіант виступу лідерів має надзвичайно позитивний фідбек у всьому світі. Це вже фактично тренд — виступи світових лідерів в українському парламенті», — розповів Руслан Стефанчук і додав, що поява наступного спікера приємно здивує суспільство.

Прес-служба Апарату Верховної Ради України

Руслан Стефанчук: Верховна Рада створила механізм конфіскації майна тих, хто підтримує російську агресію

Голова Верховної Ради України Руслан Стефанчук в етері телемарафону «UA разом» прокоментував рішення Парламенту України щодо конфіскації майна фізичних та юридичних осіб російської федерації та республіки білорусь, механізми його реалізації.

«Ми вчора схвалили кілька рішень. Одне з них — Верховна Рада конституційною більшістю затвердила Указ Президента «Про рішення Ради національної безпеки і оборони України від 11 травня 2022 року «Про примусове вилучення в Україні об’єктів права власності Російської Федерації та її резидентів». Ми продемонстрували єдність і жоден депутат не проголосував «проти» чи «утримався», — повідомив Руслан Стефанчук.

Голова Верховної Ради розповів, що вчора також був прийнятий закон «Про внесення змін до деяких законів України щодо підвищення ефективності санкцій, пов’язаних з активами окремих осіб». Зокрема, було запроваджено новий вид санкцій — стягнення в дохід держави активів, які належать фізичній або юридичній особі.

Спікер Парламенту України пояснив, що закон може застосовуватися лише в період воєнного стану і обов’язково за рішенням суду. За його словами, розгляд цих справ здійснюватиме Вищий антикорупційний суд колегіально з можливістю апеляційного перегляду рішення. Крім того, щоб не було зловживань у цій сфері, Парламент України передбачив певні процесуальні гарантії.

«Верховна Рада створила необхідний механізм для того, щоб ті, хто підтримує окупантів, колаборанти й інші особи, отримали відповідну реакцію з боку держави, зокрема — шляхом стягнення їхніх активів і передачі Українській державі їхнього майна», — зауважив Спікер українського Парламенту.

Прес-служба Апарату Верховної Ради України