«Повна перемога України — це Україна в межах своїх кордонів станом на 24 серпня 1991 року. Це саме ті кордони, в яких вона визнана незалежною державою Організацією Об’єднаних Націй», — наголосив Руслан Стефанчук і додав, що також перемогою буде насамперед повернення всіх українців додому.

«Це — жорсткі репарації для України від російської федерації», — зауважив Спікер Парламенту, адже «рф має відновити все, що зруйнувала в Україні: кожен місток, кожну квартиру… Це все має бути відновлено коштом росії». 

«Загальний, якщо можна так сказати, «чек війни» має бути пред’явлений російській федерації з вимогою його негайної сплати», — зазначив Руслан Стефанчук. 

Голова Парламенту також акцентував в інтерв’ю, що Верховна Рада України ухвалила багато звернень до інших країн про задоволення інтересів України щодо виплати репарацій з майна, яке було арештовано у громадян рф.

«Будемо і надалі вимагати, щоб із цього майна було покрито збитки, завдані Україні російською федерацією», — наголосив Руслан Стефанчук.

Прес-служба Апарату Верховної Ради України

 

Руслан Стефанчук: Велика кількість угод про участь України в СНД уже денонсовані

Усі питання, пов’язані з ратифікаціями, денонсаціями, ідуть за ініціативи Кабінету Міністрів. Про це зазначив Голова Верховної Ради України Руслан Стефанчук в інтерв’ю для інформаційного агентства «УКРІНФОРМ». 

«Ми будемо очікувати від уряду таких пропозицій та обов’язково першочергово їх розглядатимемо», — зауважив  він. 

Голова Парламенту України наголосив, що багато питань щодо денонсації угод із рф та білоруссю Верховна Рада України вже розглянула. Зокрема, велика кількість угод про участь України в СНД уже денонсовані. До того ж Руслан Стефанчук закцентував, що вочевидь не можна прибрати всі угоди.

«Є низка угод, що стосуються прав людини, які мають зберігатися». Наприклад, якщо українці перебуватимуть на території тих держав, а також обміни полоненими, — це все відбувається на рівні міжнародних угод. Водночас економічні угоди мають бути скасовані», — наголосив спікер Верховної Ради. 

Прес-служба Апарату Верховної Ради України

 

Руслан Стефанчук: Із часом Верховна Рада України повернеться до розгляду пропозиції щодо онлайн-голосування

Голова Верховної Ради України Руслан Стефанчук в інтерв’ю для інформаційного агентства «УКРІНФОРМ» розповів, що вважає великою помилкою те, що не було запроваджено механізму онлайн-голосування на початку пандемії COVID-19.

Зокрема, спікер Парламенту України зазначив, шо тоді ним одним із перших у світі був запропонований формат голосування онлайн.

«Це було б голосування щодо найбільш складних питань, яке могло б відбуватися руками, але в режимі онлайн», — закцентував Руслан Стефанчук та додав, що таке рішення не було ухвалено, оскільки політичні супротивники виступили категорично проти. 

«Досі вважаю, що має бути запобіжник у вигляді онлайн-голосування на випадок будь-яких зазіхань на єдиний законодавчий орган, який не може бути замінений нічим», — зазначив Руслан Стефанчук та повідомив, що із часом Верховна Рада України повернеться до розгляду цієї пропозиції.

Прес-служба Апарату Верховної Ради України

 

Руслан Стефанчук: Увесь цивілізований світ готовий сьогодні сприяти Україні у відбудові

У розмовах з міжнародними колегами Голова Верховної Ради України Руслан Стефанчук продукує ідею, запропоновану Президентом України Володимиром Зеленським, щоб кожен постраждалий регіон відбудовувався під егідою конкретної держави. Про це він зауважив в інтерв’ю для інформаційного агентства «УКРІНФОРМ». 

Спікер Парламенту зазначив, що є попередні домовленості про те, що Київська область буде відбудовуватися під патронатом Великої Британії, Житомирська область — під патронатом Естонії тощо.

«Ми хочемо продемонструвати, що весь світ єдиний не лише у військовій підтримці України, а й у бажанні відновити державу», — зауважив Руслан Стефанчук і додав, що кожна область, кожен регіон, кожен населений пункт, залежно від масштабів, буде відбудовуватися під егідою певної держави. 

«Я вважаю, що це блискуча ідея. Світовий політикум дуже позитивно сприймає її», — акцентував Голова Верховної Ради України.

Прес-служба Апарату Верховної Ради України