У квітні цього року Верховна Рада прийняла в другому читанні і в цілому проект закону про заборону пропаганди російського нацистського тоталітарного режиму, збройної агресії російської федерації як держави-терориста проти України, символіки воєнного вторгнення російського нацистського тоталітарного режиму (№ 7214). У суспільстві цей законопроект радо вітали. Законотворці аргументували необхідність ухвалення такого документа тим, що «з перших секунд війни росія вбиває українців лише за те, що вони живуть в Україні, нищить цивільні будинки та об’єкти критичної інфраструктури». Для порівняння вони наводили приклад нападу на США, який відбувся 11 вересня 2001 року і донедавна вважався найбільшим терактом. Тоді загинуло 2996 осіб. Але внаслідок терактів, які РФ організовує в Україні з 24 лютого 2022 року, сотні мирних громадян, дітей, жінок, людей похилого віку гинуть щодня під ракетними обстрілами, бомбардуваннями касетними та запальними бомбами, розстрілами з танків та автоматів, зауважили парламентарії.

Народні депутати наголошували, що законопроект № 7214 необхідно ухвалювати в сукупності з проектом змін до Кримінального та Кримінального процесуального кодексів щодо відповідальності за пропаганду російського неонацистського тоталітарного режиму, акту агресії проти України з боку російської федерації як держави-терориста. Отож вони пропонували встановити кримінальну відповідальність за пропаганду неонацистського режиму сучасної росії та символіки вбивства цією країною дітей, жінок, чоловіків та всіх мирних мешканців України. Фактично, законодавство мали намір доповнити новими термінами «держава-терорист» і символіка військового вторгнення російського неонацистського тоталітарного режиму в Україну». Літери «Z», «V» визнавали символікою військового вторгнення росії, а саму росію - державою-терористом, ціль якої –геноцид українського народу, фізичне знищення, масові вбивства громадян України, вчинення міжнародних злочинів проти цивільного населення, використання заборонених методів війни, руйнування цивільних об’єктів та об’єктів критичної інфраструктури, створення штучних гуманітарних катастроф в окремих регіонах України. Будь-яку пропаганду російського неонацистського тоталітарного режиму, акту агресії протии України з боку росії як держави-терориста пропонувалося заборонити тощо.

Утім, Президент Володимир Зеленський заветував ухвалений закон. А нещодавно документ повернувся до парламентаріїв із пропозиціями глави держави. Як зауважила на своїй сторінці у Фейсбуці заступниця голови Комітету Верховної Ради з питань гуманітарної та інформаційної політики Євгенія Кравчук, очільник країни скористався правом вето до закону № 7214 для того, щоб «зробити його ще сильнішим». Члени комітету під час засідання розглянули й підтримали пропозиції Президента. Зокрема, йдеться про дозвіл використовувати символіку воєнного вторгнення російського нацистського тоталітарного режиму в Україну в музеях, тематичних виставках, у бібліотечних фондах, посібниках та підручниках, дисертаціях та наукових статтях для збереження історичної пам’яті. Також глава держави пропонує заборонити діяльність не тільки проросійських політичних партій, а й проросійських громадських організацій (програмні цілі або дії яких спрямовані на пропаганду російського нацистського тоталітарного режиму, збройної агресії Російської Федерації як держави-терориста проти України, символіки воєнного вторгнення російського нацистського тоталітарного режиму в Україну).
 
За словами Є. Кравчук, пропозиції Президента на засіданні комітету одностайно підтримали. «Рашистській символіці місце  тільки в музеї нашої майбутньої Перемоги, у підручнику історії, на громадському заході, де розповідають про злочини росії, а проросійським діячам, організаціям і партіям – на звалищі історії», - переконана парламентарій.

Тепер доля закону знову в руках народних депутатів. Підтримати пропозиції Президента в сесійній залі зможуть уже під час наступного пленарного засідання.