У Верховній Раді зареєстровано законопроект щодо затвердження Указу Президента України «Про продовження строку дії воєнного стану в Україні» (№ 7389), який  розроблено у зв’язку з триваючою збройною агресією російської федерації проти України згідно з пунктом 20 частини першої статті 106 Конституції України та статті 5 Закону «Про правовий режим воєнного стану».

Відповідно до Указу Президента від 17 травня 2022 року, строк дії воєнного стану в Україні пропонується продовжити з 5 години 30 хвилин 25 травня 2022 року строком на 90 діб. Нагадаємо, що згідно з ухваленим 21 квітня 2022 року законом про затвердження Указу Президента, строк дії воєнного стану було продовжено до 5 години 30 хвилин 25 травня 2022 року.

Член Комітету Верховної Ради з питань нацбезпеки, оборони та розвідки, представник Президента в Конституційному Суді України Федір Веніславський, пояснюючи, чому глава держави запропонував продовжити дію воєнний стану не на 30 діб, як це було раніше, зазначив, що будь-який контрнаступ потребує більше часу, ніж оборона, тому цього разу його вирішили продовжити одразу на три місяці.

«З 24 лютого ми вже двічі продовжували воєнний стан. Зараз ми розуміємо, що ворог зосередився на будівництві фортифікаційних укріплень на територіях, які він тимчасово контролює. Перехід у контрнаступ – це значно складніші завдання, ніж оборона, тож маємо усвідомлювати, що звільнити всю територію України протягом найближчого місяця ми навряд чи зможемо», – сказав Федір Веніславський під час телемарафону єдиних новин.

Крім того, за словами народного депутата, є ще й юридична складова такого рішення, адже коли Президент вводить правовий режим воєнного стану, а парламент його затверджує, то Україна має поінформувати ООН про обмеження конституційних прав та свобод, які запроваджуються в умовах воєнного стану. «Ми двічі продовжували цей режим і кожного разу наші дипломати зверталися до ООН та пояснювали, які саме обмеження діятимуть. 

Щоб не повторювати цю процедуру щомісяця, пропонується продовжити воєнний стан на три місяці. А якщо до цього часу вдасться звільнити Україну, то ми просто скасуємо воєнний стан», – пояснив Федір Веніславський.

Глава держави також вніс до парламенту законопроект про затвердження Указу Президента «Про продовження строку проведення загальної мобілізації» (№ 7390), який розроблено відповідно до статті 10 Закону «Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію». Згідно з Указом Президента від 17 травня 2022 року, строк проведення загальної мобілізації продовжується з 25 травня 2022 року на 90 діб.  

На думку глави держави, реалізація його Указу «Про продовження строку проведення загальної мобілізації» сприятиме вжиттю адекватних заходів, спрямованих на відбиття збройної агресії рф проти України.

До речі

За словами міністра оборони Олексія Резнікова, держава орієнтується на те, що оборонний сектор країни має налічувати до 1 мільйона осіб. «Розгортання державного механізму  це багато формальностей навіть в умовах війни, і не тільки у воюючій Україні. В підсумку було запущено процеси, які забезпечать нарощування оборонного потенціалу України. Це стосується і закупівель, і виробництва необхідного. Ми орієнтуємося на потребу забезпечити 1 мільйон людей, які долатимуть ворога», зазначив міністр оборони.

Фото із сайту Слово і діло.