За умов воєнного стану в нашій країні загострилися деякі питання в системі професійно-технічної освіти. На цьому наголошують народні депутати від різних фракцій та груп, які зареєстрували у Верховній Раді проект змін до профільного закону, що стосуються окремих аспектів підготовки кваліфікованих робітників в умовах воєнного стану та відновлення економіки  (№ 7293). 

Законодавці зауважують, що на тлі подій, які відбуваються нині, може загостритися, зокрема, проблема, пов'язана з неможливістю повторного здобуття профтехосвіти за публічні кошти. Адже потребу в кваліфікованих робітниках певних професій, цілком імовірно, не вдасться перекрити новими вступниками. Натомість її можна буде вирішити за рахунок перепідготовки чи підвищення кваліфікації колишніх учнів, переконані законотворці. Ще однією проблемою, на їхній погляд, може стати відмова вступникам з інших територіальних громад у зарахуванні до закладів професійної технічної освіти в рамках регіонального замовлення, що фінансується за кошти місцевих бюджетів. Водночас парламентарії вказують на відсутність законодавчої можливості для створення короткострокових освітніх програм для забезпечення здобуття часткових професійних кваліфікацій. А також на відсутність правової визначеності на законодавчому рівні того, які органи влади виконують повноваження засновників закладів профтехосвіти на певному перехідному періоді -- у процесі їхньої передачі із державної власності в комунальну. 

А відтак законодавці хочуть дозволити здобувати професійно-технічну освіту без одночасного здобуття повної загальної середньої освіти, яку можна буде здобути безоплатно в будь-який інший час упродовж життя за будь-якою формою здобуття освіти. Дозволити безоплатно впродовж життя здобувати профтехосвіту за іншими професіями, але не раніше, ніж через три роки після завершення безоплатного здобуття такої освіти за попередньо здобутою професією, за умови наявності підтвердженого страхового стажу не менш як два роки, а також за умови наявності вільних місць після зарахування осіб, які безоплатно здобуватимуть профтехосвіту вперше. 

Народні депутати мають намір також встановити, що до завершення трирічного періоду й за відсутності підтвердженого страхового стажу особа зможе безоплатно здобувати профтехосвіту за іншою професією, якщо за станом здоров'я вона втратила можливість виконувати роботу за отриманим раніше фахом. А замість формального контролю за працевлаштуванням випускників закладів професійної освіти пропонують наділити місцеві державні адміністрації більш активними повноваженнями для сприяння працевлаштуванню випускників, підготовка яких проводилася за державним або регіональним замовленням. 

Якщо запропоновані зміни ухвалять, закладам профтехосвіти заборонять відмовляти особам у прийнятті документів та в зарахуванні на навчання на умовах державного чи регіонального замовлення за відсутності реєстрації місця проживання особи в межах відповідної територіальної громади. Парламентарії хочуть передбачити, що освітні програми можуть бути спрямовані на здобуття особами як повних, так і часткових професійних кваліфікацій, що в умовах воєнного стану дасть змогу здійснювати підготовку й перепідготовку кваліфікованих робітників за короткостроковими програмами під конкретні потреби держави у відбудові країни. 

Серед іншого планують також установити, що до завершення процедури передачі закладів профтехосвіти з державної в комунальну власність передбачені законодавством повноваження засновників цих закладів виконуватимуть місцеві органи влади, визначені рішенням Кабінету Міністрів. А задля убезпечення таких закладів від їх безпідставної та необґрунтованої ліквідації чи реорганізації хочуть встановити перехідну норму, згідно з якою впродовж десяти років це можна буде робити лише за попереднім погодженням із центральним органом виконавчої влади в сфері освіти і науки та спільним представницьким органом сторони роботодавців на національному рівні.

Нещодавно проект змін № 7293 розглянули на засіданні Комітету Верховної Ради з питань освіти, науки та інновацій. Парламентарії відзначили, що Міністерство освіти та науки, Національна академія педагогічних наук а також Всеукраїнська асоціація працівників профтехосвіти і Федерація роботодавців підтримують запропоновані зміни. А от у Міністерстві фінансів застерігають, що реалізація норм законопроекту призведе до додаткового навантаження на державний та місцеві бюджети, й пропонують відтермінувати положення про набрання чинності цими змінами. Низку зауважень до законопроекту виловили і фахівці Головного науково-експертного управління. Утім, на засіданні профільного комітету народні депутати ухвалили рішення включити проект змін, які стосуються окремих аспектів підготовки кваліфікованих робітників в умовах воєнного стану та відновлення економіки (№ 7293), до порядку денного сьомої сесії дев'ятого скликання і взяти їх за основу зі скорочення строку подачі пропозицій та поправок під час підготовки до другого читання до семи днів. Таке рішення ухвалили 18 травня.