Державі необхідно зосередитися на відновленні економіки та соціально-економічній підтримці населення. На цьому наголошує група народних депутатів, які представляють різні фракції та групи. Цього тижня вони зареєстрували в парламенті проект змін до Податкового кодексу та закону про збір та облік єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування, спрямовані на підтримку роботодавців та працівників в умовах воєнного стану (№ 7406). Так, народні депутати пропонують зменшити податкове навантаження на заробітну плату й «забезпечити істотну підтримку роботодавців та працівників». 

Необхідність ухвалення такого рішення законодавці аргументують тим, що в умовах воєнного стану та війни російської федерації проти України значна частина бізнесу в нашій країні вимушено зупинилася або ж істотно скоротила  виробництво. Чимало працівників втратили дохід повністю або частково. А наявне нині податкове навантаження на заробітну плату (18 відсотків – податок з доходів фізичних осіб, 1,5 відсотка – військовий збір та 22 відсотки – єдиний внесок) у поточній ситуації є важким тягарем для роботодавців. Саме це призводить до скорочення фонду оплати праці, в рамках якого роботодавці звільняють персонал або обмежують робочий час, відмовляються від найму нових працівників. Це ще більше гальмує економіку і зменшує можливості для її відновлення, наголошують ініціатори проекту змін, серед яких, зокрема, Дмитро Разумков, Ярослав Юрчишин, Ольга Саладуха. 

Зменшення податкового навантаження на роботодавців в умовах воєнного часу, на думку парламентаріїв, сприятиме відновленню економіки, збільшенню зайнятості населення, зменшенню безробіття. Вони також сподіваються на вихід економіки з тіні в частині оплати праці, покращення соціально-економічної ситуації, збільшення надходжень до місцевих бюджетів та Пенсійного фонду (в середній перспективі). Апелюють також і до посилення партнерства держави та бізнесу. 

То що пропонують зробити автори змін? Законопроект передбачає введення прогресивної ставки оподаткування доходів, нарахованих (виплачених, наданих) платнику у формі заробітної плати (включаючи основну та додаткову заробітну плату та інші заохочувальні й компенсаційні виплати, в тому числі в натуральній формі, відповідно до закону про оплату праці) у зв'язку з трудовими відносинами. Якщо такі доходи платника від одного роботодавця не перевищують п’ять встановлених законом мінімальних заробітних плат за календарний місяць, ставка податку становитиме 9 відсотків цієї бази оподаткування. Якщо такі доходи платника від одного роботодавця перевищують п’ять встановлених законом мінімальних заробітних плат, але не перевищують десять – ставка податку становитиме 18 відсотків та застосовуватиметься до суми перевищення над попередньою базою оподаткування. Якщо ж доходи платника від одного роботодавця перевищують десять встановлених законом мінімальних заробітних плат протягом календарного місяця, ставка податку становитиме 25 відсотків та застосовуватиметься, знову-таки, до суми перевищення над попередньою базою оподаткування. 

Схожим чином пропонується врегулювати питання єдиного внеску на аналогічну базу нарахування: якщо сума заробітної плати не перевищуватиме п’ять встановлених законом мінімальних заробітних плат, єдиний внесок становитиме 11 відсотків, але не нижче розміру мінімального страхового внеску. Далі сума єдиного внеску зростатиме пропорційно: до десяти встановлених законом мінімальних заробітних плат – 22 відсотки, якщо перевищує 10 мінімальних зарплат – 29 відсотків. 

Народні депутати пропонують ввести ці норми в дію з 1 липня 2022 року та застосовувати на період воєнного стану. Законотворці наголошують: «Маючи достатньо працівників (нових і збережених), бізнес отримає можливість виробляти товари, надавати роботи та послуги, а це сприятиме відновленню економіки, в тому числі – сплаті податків». Вони припускають, що прийняття змін приведе й до збільшення особистого доходу працівників за рахунок зменшення ПДФО, який утримується за рахунок доходу, а також за рахунок збільшення виплат від роботодавців. Зароблені гроші люди витрачатимуть в Україні, що дасть змогу  відновлювати вітчизняну економіку. Зменшення податкового навантаження на фонд оплати також  сприятиме офіційному працевлаштуванню працівників, та виплаті «білої» зарплати в повному обсязі, що своєю чергою призведе до збільшення надходжень до місцевих бюджетів у вигляді ПДФО та до Пенсійного фонду та фондів загальнообов'язкового державного соціального страхування.

Нині цей законопроект перебуває на розгляді в Комітеті з питань фінансів, податкової та митної політики.