Цілком очевидно, що з початком воєнних дій на території нашої країни істотно і гостро зросла потреба в лікарських засобах. Адже внаслідок ракетних та мінометних обстрілів і військові, й цивільні наші громадяни отримують поранення і потребують вчасної та якісної допомоги. Голова підкомітету з питань соціального захисту і реабілітації осіб з інвалідністю та регулювання діяльності їхніх підприємств і громадських об’єднань Комітету Верховної Ради з питань соціальної політики та захисту прав ветеранів Сергій Гривко звертає увагу на те, що деякі лікарські засоби в нашій країні стають дефіцитними, а їх наявний обсяг не покриває потреби лікувальних установ. Додаткові поставки із-за кордону потребують часу і в багатьох випадках все одно не забезпечують попит, наголошує народний депутат. А тому він пропонує на законодавчому рівні надати можливість використовувати аналоги багатьох поширених лікарських засобів, постачання яких нині обмежено. Для цього парламентарій зареєстрував проект змін до закону про лікарські засоби  щодо додаткових заходів із забезпечення населення України лікарськими засобами в період дії воєнного та надзвичайного стану (№ 7409).
 
У пояснювальній записці, яка супроводжує документ, законотворець роз’яснює: відповідно до чинного закону лікарські засоби допускаються до застосування в Україні після їх державної реєстрації. Так, нині на територію нашої країни можуть ввозитися медикаменти, зареєстровані в Україні, за наявності сертифіката якості серії лікарського засобу, що видається виробником, та ліцензії на імпорт лікарських засобів (крім активного фармацевтичного інгредієнта). Наявну процедуру «державної реєстрації» лікарських засобів за нинішніх умов можна вважати тривалою та бюрократичною, наголошує парламентарій і зауважує, що її проходження ускладнено нюансами воєнного стану. Натомість питання збереження життя і здоров’я громадян є пріоритетними, каже він і пропонує тимчасово (а саме протягом воєнного та надзвичайного стану і певного часу після їх завершення) послабити процедури державного контролю у сфері обігу лікарських засобів.
 
Запропонованим С. Гривком проектом змін передбачається доповнити закон про лікарські засоби новою статтею, яка визначала би особливості застосування в Україні лікарських засобів у період дії воєнного та надзвичайного стану, а також протягом трьох місяців після їх припинення або скасування. А саме в частині, яка би дозволила ввозити і застосовувати в нашій країні лікарські засоби, вироблені в Сполучених Штатах Америки, Швейцарській Конфедерації, Японії, Австралії, Канаді, Державі Ізраїль, Арабській Республіці Єгипет та країнах–членах Європейського Союзу, без їх державної  реєстрації, за умови наявності сертифіката якості серії лікарського засобу, виданого виробником. 
 
Це дозволить тимчасово використовувати на території України та ввозити на нашу митну територію необхідні ліки без державної реєстрації з країн із найбільш розвиненими системами виробництва лікарських засобів.
 
Народний депутат прогнозує, що ухвалення ініційованих ним змін сприятиме збереженню життя і здоров’я громадян, дасть можливість забезпечити їх необхідними ліками, спростивши процедуру ввезення на нашу територію. Свій законопроект С. Гривко зареєстрував у четвер, а вже в п’ятницю його передано на ознайомлення народним депутатам. До того, як документ потрапить до сесійної зали, його мають розглянути на засіданні Комітету Верховної ради з питань здоров’я нації, медичної допомоги та медичного страхування.