Добротна пропозиція продовольчих товарів, підсилена зростанням заробітних плат і пенсій, задовольнить передноворічний попит, а низька порівняльна база і стримана купівельна спроможність споживачів нівелюють будь-які інфляційні подразники. Тож, як на мене, є висока ймовірність того, що в грудні індекс споживчих цін зросте місяць до місяця у межах 1—1,5 відсотка.

Бензин високооктановий середня вартість літра А-95 (тут і надалі йтиметься лише про середні ціни) зросте на 0,50 гривні, дизпального — на 0,50—0,70 гривні.

Мій прогноз спирається на очікування спекулятивних коливань європейських цін на бензин у період Різдва і вправно підігрітого передноворічного попиту на автомобільне паливо на внутрішньому ринку. Інформаційна хвиля проти вимоги з 1 січня наступного року додавати у пальне не менше 5 відсотків біоетанолу сприяла підвищеному попиту на традиційне пальне вже у листопаді.

Борошно кілограм вищого та першого сортів подорожчає на 0,50—0,70 гривні.

Попри цілком задовільну пропозицію через високий врожай зернових і падіння внутрішніх цін на зерно, я очікую поміркованого (з огляду на державне регулювання зернового ринку) підвищеного цінового тренду на борошно в роздрібній торгівлі.

Хліб — залишиться у цінах листопада.

На мій погляд, влада подбає про те, щоб вартість хліба, особливо соціальних сортів, не зросла в момент підвищення рівня заробітних плат і пенсій.

Крупи — подорожчають на 0,2—0,9 відсотка.

Попит активізують передноворічні закупівлі загалом і зміни в структурі споживання — зокрема (дедалі більше в раціоні домогосподарств потраплятимуть усілякі каші замість картоплі), але на тлі потужної пропозиції переміни цінників на крупи в роздрібній торгівлі мало хто помітить.

Овочі, фрукти традиційний борщовий набір подорожчає на 1—3 відсотки; фрукти — на 2—3 відсотки, переважно за рахунок імпорту.

На мій погляд, зростання цін на овочі та фрукти простимулює наближення різдвяних та новорічних свят, безвідносно до місця їхнього продажу. Споживання традиційно активізують і підготовка до свят, і сезонна потреба у вітамінізованих продуктах.

Молоко, молокопродукти подорожчають на 3—5 відсотків.

Очевидних позитивних зрушень на ринку, пов’язаних з припливом інвестицій, формуванням закупівельних цін на молоко, наданням дотацій за утримання та збереження молодняку великої рогатої худоби, ще не достатньо для того, щоб підтримати рівень споживання за умов підвищеного попиту.

М’ясо: подорожчання кілограма свинини на 5—10 гривень, кілограма яловичини — на 5—8 гривень, курятина залишиться у цінах листопада.

Ціни на м’ясо та м’ясопродукти зростатимуть по мірі наближення різдвяних та новорічних свят.

Олія — подорожчання пляшки (0,7 л) рафінованого продукту на 0,3—0,5 гривні.

Економічних передумов до зростання роздрібних цін немає, натомість є спекулятивні.

Цукор подорожчання кілограма солодкого піску на 1—1,2 гривні. 

Сукупність таких чинників, як світове і внутрішнє скорочення виробництва, збитки цукроварів минулого та нинішнього року, обмежений експорт в Російську Федерацію, сезонна активізація внутрішнього попиту (з боку кондитерської галузі) спричинять незначне подорожчання солодких кристалів вже у грудні.

Алкоголь подорожчання на 3—5 відсотків.

Мій прогноз спирається на природну активізацію попиту у передноворічний період і цінові компенсатори від падіння продажів, у тім числі пива.

Лікиподорожчання на 2—5 відсотків.

На фініші року, як завжди, зросте кількість гострих респіраторних та інших захворювань, чим скористаються аптечні мережі та лікувальні заклади.

Комунальні послуги подорожчання на 1—3 відсотки.

Я вважаю, що НКРЕ утримається від подорожчання енергоресурсів для комунального сектору, але це не стосуватиметься тарифів на електроенергію.

Транспортні послугизалишаться у цінах листопада.

Подорожчання транспортних тарифів варто очікувати з наступного року. До того спричинять передусім нерентабельність пасажирських перевезень на залізниці та гостра потреба в модернізації комунального транспорту.

Туристичні послугиподорожчання на 8—10 відсотків.

Я пов’язую свій прогноз з початком гірськолижного сезону: якщо в Україні не буде снігу, то його відшукають на європейських курортах. За підсумками року з’ясується, що туристичний потік майже відповідав рівню 2012-го.

Готівковий курс 8,23 гривні за долар США, безготІвковий 8,20 гривні за долар США.

Статистика свідчить, що девальваційних сюрпризів очікувати не варто. Нацбанк вважає, що ринок здатен самостійно врівноважити попит і пропозицію валюти. Спекулянти мовчать, але до Нового року скажуть своє.

ІНФОРМАЦІЯ ДО РОЗДУМІВ
У вересні-жовтні спостерігалося зростання обсягів переробки зерна, зокрема, за цей період виробництво борошна зросло на 468 тисяч тонн, що більше за минулорічний показник цього періоду на 5 відсотків. Виробництво круп навпаки дещо знизилося (на 0,4 відсотка — до 52,3 тисячі тонн), але тенденція до нарощування обсягів переробки зернових за умов високого валу і низьких цін зберігається, оскільки вона доцільна як суттєва компенсація за збитки сільгоспвиробників. Причому найбільші збитки через ціновий обвал на зерновому ринку варто очікувати на сході та півдні країни, де врожайність не виходила за рамки 25 центнерів з гектара.
ІНФОРМАЦІЯ ДО РОЗДУМІВ
За 10 місяців роздрібний товарообіг зріс на 9,5 відсотка проти аналогічного періоду минулого року. В порівняльних цінах — до 718,416 мільярда гривень. Але висока питома вага тіньових продажів, з одного боку, і корупційні відкати та платня «у конвертах» — з другого, не дають змоги судити про вплив роздрібного товарообігу на купівельну спроможність споживачів. Утім, її реальний вимір далекий від європейських стандартів, де видатки на споживання товарів і послуг становлять 30 відсотків від сімейних бюджетів, а не 60—70, як в Україні.
Індекс інфляції продовольчих товарів і комунальних послуг
Дані з «Інформаційно-аналітичного бюлетеня КМУ».