Сири дешевші на 40 відсотків, ковбасні вироби — на 30, молоко — на 25. Щоб купити продукти харчування за такими цінами, достатньо перетнути лише кордон з ЄС.
У Жешуві в торговому центрі «Павло і Петро» нашим консультантом був львів’янин Василь — «човник» зі стажем:
— У Польщі дешевші продукти, одяг і взуття. Дорожчі лише сигарети та горілка. Але віскі й вино теж вигідніше купляти за кордоном. Якість вища й дешевші. 
У Львові навіть серед представників середнього класу стало модним економити на продуктах харчування та товарах першої необхідності. Для цього є два шляхи. Перший — у вихідні завітати на оптовий ринок «Шувар», де продають дешевше. 
Другий шлях — поїхати машиною до Польщі. У п’ятницю—неділю переходи на кордоні з ЄС заполонили легкові автомобілі. Кожен може ввезти товарів на суму до 500 євро. Їдуть по 2—3 особи. Підприємливі бізнесмени перевезення продуктів із Польщі перетворили на вид хорошого заробітку. Везуть навіть будівельні матеріали і меблі, бо на кордоні їм повертають ПДВ.
У Жешуві ми поцікавились в представників Асоціації Карпатського Єврорегіону, за рахунок чого в Польщі продукти харчування дешевші. Заробітна плата та вартість енергоносіїв тут значно вищі, ніж в Україні. Відповідь досить проста. Після входження до ЄС польські фермери почали отримувати значно більші дотації від уряду, що дає змогу розвивати сільське господарство і продавати свою продукцію значно дешевше.
Щоправда, є інший бік цієї проблеми. Часто дешево купують не сир, а сирний продукт, що не такий якісний. Виготовлена з добротної сировини польська ковбаса чи сосиска ніколи не коштуватиме дешевше, ніж українська.
Але звідки візьметься дешева ковбаса на Львівщині, якщо свиней тут утримують втричі менше, ніж в сусідньому Люблінському воєводстві Польщі? 
Середні ціни на оптовому ринку «Шувар» у Львові 
(у гривнях за кілограм): буряки столові — 2,50, капуста білокачанна — 1, огірки, перець червоний — 14, помідори тепличні — 10, картопля — 4,50, яблука — 5,00, гречка — 8,35, рис — 8, яйця (штука) — 1,30.
 
Львів—Жешув.