Аналіз асортименту донецьких супермаркетів: протягом останнього року зникли кілька відомих місцевих постачальників овочів. Якщо раніше на полицях можна було зустріти томати, огірки, картоплю, моркву, капусту із Мар’їнського, Костянтинівського, Слов’янського районів, то нині продукцію з Донецької області знайти в магазинах важко. Овочі стали невигідними для сільгоспвиробників південного cходу після подорожчання електроенергії: витрати на поливання городини та підтримання необхідного режиму в овочесховищах влітають у копієчку.
У ціні привізних овочів яскраво виражена «транспортна» націнка. Навіть на оптовому ринку картоплю дешевше, ніж за 4,50 гривні за кілограм, не побачите. На ринку в центрі Донецька бульбу вже продають від 6 до 9 гривень за кілограм, залежно від сорту.
Рекордсменом за ціновим стрибком залишається куряче яйце, яке з липня по листопад подорожчало в 2—2,5 разу — до 13 гривень за десяток. Фахівці департаменту агропромислового розвитку обласної державної адміністрації пояснюють, що в такий спосіб виробники компенсують збитки, отримані від «надто дешевих» яєць улітку.
А от свинина і м’ясо курки, попри насиченість і навіть перенасиченість ринку, тримаються приблизно на одній позначці. Тим паче, що виробників свинини в області предостатньо. Та торгівці скаржаться на те, що падіння закупівельних цін «компенсується» вищими витратами на транспортування і організацію торгівлі. А в покупців складається враження, що в м’ясних рядах ринків і супермаркетів панує змова продавців — попри різні шляхи походження, продукція коштує майже однаково.
Що почім у Донецьку (в гривнях): картопля — 6 (1 кг), морква — 3, капуста — 2, буряк — 3,50, цибуля — 5, яблука — 6, свинина — 45, яловичина — 55, курятина — 23, масло вершкове — 75, яйце куряче — 13 (десяток), молоко — 9 (літр), сметана — 60, олія соняшникова — 15.