Це передбачає зареєстрований у Верховній Раді урядовий законопроект «Про внесення змін до Податкового кодексу України та інших законодавчих актів України щодо перегляду окремих пільг з оподаткування» (№ 7418).

На думку уряду, перегляд окремих податкових пільг сприятиме забезпеченню в період дії воєнного стану умов для наповнення дохідної частини бюджету за рахунок митних платежів.
 
У пояснювальній записці до документа звертається увага, що аналіз статистичних даних щодо пільгового митного оформлення товарів, здійснених протягом дії Закону від 24 березня 2022 року «Про внесення змін до Податкового кодексу України та інших законодавчих актів України щодо вдосконалення законодавства на період дії воєнного стану», свідчить про пільгове ввезення великої кількості товарів, які не є предметами першої необхідності та не впливають на забезпечення безперебійної роботи економіки.
 
Міністр фінансів Сергій Марченко з цього приводу зазначає, що після вступу закону в дію за результатами митного оформлення громадянами транспортних засобів обсяг пільг становив понад 13 мільярдів гривень, а за оформлення одягу і взуття та телефонів вони, відповідно, становлять 850 та 270 мільйонів гривень. Зокрема, у пільговому режимі вже завезено понад 119 тисяч автомобілів, при цьому іноді без сплати митних платежів оформлюють автомобілі преміум-класу вартістю понад мільйон гривень.
 
«В умовах воєнного стану, коли Україна має консолідувати всі доходи для боротьби з агресором, запровадження пільг на імпорт товарів, що не є товарами першої необхідності, і, водночас, є бюджетоформуючими, має бути переоцінено та переглянуто», – вважає Сергій Марченко.
 
З цією метою законопроектом № 7418 пропонується відновити оподаткування, яке було скасовано Законом «Про внесення змін до Податкового кодексу України та інших законодавчих актів України щодо вдосконалення законодавства на період дії воєнного стану» від 24 березня 2022 року.

Законодавча ініціатива щодо відновлення оподаткування стосується: товарів, що ввозяться платниками єдиного податку першої, другої та третьої групи (за даними митної статистики, в середньому щомісячні втрати доходів бюджету становлять майже 3 мільярди гривень податку на додану вартість та ввізного мита); підприємств, що не сплачують ввізне мито (за даними митної статистики, в середньому щомісячні втрати доходів бюджету становлять майже 500 мільйонів гривень ввізного мита); транспортних засобів, що ввозяться громадянами (внаслідок звільнення від оподаткування ввізним митом, акцизним податком та ПДВ до бюджету не надійшло 13 мільярдів гривень).

Водночас законопроект передбачає звільнення від сплати пенсійного збору при набутті права власності на легкові автомобілі, оснащенні виключно електричними двигунами (одним або декількома).
 
Уряд прогнозує, що реалізація положень цього законопроекту з урахуванням нинішніх темпів імпорту дозволить збільшити щомісячне надходження митних платежів до держбюджету щонайменше на 3,5 мільярда гривень.
 
Сергій ЛАВРЕНЮК.