Острівець Дзендзик, розташований на захід від Бердянської коси, усіяно мертвими пернатими. Таку картину екологи спостерігають не вперше.

Назва острівця популярна на Азові — з російського боку моря, біля Таманського півострова, є у нашого Дзендзика тезко. Крім того, біля Бердянської коси є ще й Малий Дзендзик і Великий, але вже півострів.

Просто Дзендзик — заповідна територія, яку, на превеликий жаль, облюбували місцеві організатори морських подорожей. Щодня в сезон сотні відпочивальників висаджуються на острові, де вода і пляж значно чистіші, ніж біля самого Бердянська.

На протести екологів і преси міська влада не реагує — мовляв, ці питання у віданні Національного парку «Приазовський». Тамтешні керівники, у свою чергу, скаржаться: санкції для порушників спокою заповідного острова занадто гуманні — штраф за захід плавзасобу обмежується 150 гривнями.

З того, що в кінці листопада Дзендзик, де влітку гніздяться птахи, усіяно трупами пернатих, у Національному парку не роблять великої трагедії. Фахівці запевняють: ані отрути, ані інших зовнішніх факторів, які б спричинили пташиний мор, немає.

Така ситуація спостерігалася два роки тому і, за словами фахівців, вона має сезонний характер. Адже тоді, як з’ясували після детальних досліджень, загинули лише старі птахи та слабкий молодняк. Чому таке лихо спіткало птахів, які можуть переживати ще більш сувору погоду, ніхто не пояснив.

Запоріжжя.