«Перебуваючи тут із нагоди весняної сесії Парламентської Асамблеї НАТО, я би хотів подякувати Литві за дружнє плече підтримки, яке вона підставила для проведення цієї сесії. Як ви знаєте, ця сесія мала відбутися у Києві у травні. Тому дякуємо Литві, що прийняла від нас цю естафету», — наголосив Перший заступник Голови Верховної Ради України Олександр Корнієнко на брифінгу за результатами робочого візиту. 

Він також зауважив, що вся делегація від Парламенту України відчуває себе у Литві як удома: «Ми відчуваємо велику підтримку, яку народ та уряд Литви надають нам у ці тяжкі часи». 

Олександр Корнієнко проінформував, що у межах робочого візиту провів робочі зустрічі зі Спікеркою Сейму Литовської Республіки Вікторією Чміліте-Нільсен, Віцеспікером Паулюсом Саударгасом та Міністром оборони Литви Арвідасос Анушаускасом. 

Обговорили, зокрема, військову, дипломатичну й економічну підтримку України. Також порушили питання підтримки курсу України на отримання кандидатства у члени Європейського Союзу. «Ми вдячні за підтримку наших прагнень розблокувати наші порти, а також за парламентську взаємодію, яку маємо з Литовською Республікою», — зауважив Перший заступник Голови Парламенту. 

Окремо Олександр Корнієнко висловив вдячність усім литовцям, які підтримали збір коштів на «Байрактар» для України: «Це дуже визначна подія. Ми беремо приклад з литовців і просимо вас поділитися досвідом з іншими країнами, щоб участь звичайних громадян зростала». 

«Знаємо, що збір коштів не зупинився, тому чекаємо! Можливо, це буде два Байрактари — ми будемо вдвічі більше вдячні народу Литви!» — наголосив Перший заступник Голови Верховної Ради України Олександр Корнієнко.

Прес-служба Апарату Верховної Ради України

 

Олександр Корнієнко провів робочу зустріч із Віцеспікером Сеймасу Литовської Республіки

Перший заступник Голови Верховної Ради України Олександр Корнієнко у межах робочого візиту зустрівся з Віцеспікером Сеймасу Литовської Республіки Паулюсом Саударгасом.

Обговорили, зокрема, питання відбудови України, розблокування портів та продовольчої безпеки. «Важливий блок питань стосувався інтеграції України в НАТО та нашої європерспективи», — зауважив Олександр Корнієнко.

«Щиро дякую Вам, Пане Саударгасу, що у березні, у період найважчих протистоянь, Ви приїхали до України одним із перших, та неодноразово навідувалися потім. Дякую за цей потужний прояв підтримки! Буду радий нашим новим зустрічам!» — наголосив Перший заступник Голови Парламенту України.

Прес-служба Апарату Верховної Ради України

 

Олександр Корнієнко: Україна надзвичайно високо цінує зусилля, які Литва докладає задля підтримки української державності та незалежності

Перший заступник Голови Верховної Ради України Олександр Корнієнко у межах робочого візиту зустрівся з Міністром національної оборони Литовської Республіки Арвідасом Анушаускасом. Обговорили, зокрема, подальшу підтримку Литвою української армії.

«Україна надзвичайно високо цінує зусилля, які Литва докладає задля підтримки української державності та незалежності», — наголосив Перший заступник Голови Верховної Ради України Олександр Корнієнко.

«Найближчим часом ми передамо Україні бронетехніку, вантажівки та позашляховики. Рішення про відвантаження антидронів і тепловізорів буде ухвалено вже цими днями», — зауважив, зі свого боку, Арвідас Анушаускас і додав, що досвід України щодо відсічі російської агресії є дуже цінним для всієї Європи.

Він також зазначив, що Литва докладає всіх зусиль для підтримки державності та незалежності України. «Ми підтримували та підтримуватимемо Україну всіма можливими засобами, включно з військовою, фінансовою та гуманітарною допомогою», — акцентував Міністр національної оборони Литовської Республіки. 

Також під час зустрічі було оголошено, що наразі військова допомога Литви Україні становить приблизно 115 мільйонів євро.

До того ж, Олександр Корнієнко висловив вдячність «усім литовцям та особисто пану Міністру за багатомільйонну військову підтримку».

Прес-служба Апарату Верховної Ради України