Таке рішення народні депутати ухвалили у вівторок під час засідання Верховної Ради. Відповідний законопроект (№ 4225) був розроблений ще два роки тому, а в першому читанні його підтримали в березні 2021 року. Тоді ініціативу Кабінету Міністрів з парламентської трибуни представляла заступниця міністра розвитку громад та територій Наталія Хоцянівська.
 
Вона зауважила, що законопроект розроблено з огляду на постанову Верховної Ради, якою схвалено рішення про створення Національного військового меморіального кладовища. Цю постанову, до речі, парламентарії ухвалили ще в червні 2011 року. Саме для реалізації її вимог пропонується внести відповідні зміни до законодавства, згідно з якими Національне військове меморіальне кладовище визначається об'єктом права державної власності, не підлягає приватизації та передачі в оренду. Питання про відведення земельної ділянки під це кладовище урядовці мали намір вирішувати відповідно до Земельного кодексу, а будівництво здійснювати за рахунок коштів державного бюджету. Ці положення знайшли відображення й в ухваленому в другому читанні  варіанті законопроекту. Відповідно до урядового проекту змін замовником будівництва визначено центральний орган виконавчої влади, що забезпечує формування та реалізує державну політику в сфері соціального захисту ветеранів війни. Порядок організації поховань та перепоховань на території кладовища визначається Кабінетом Міністрів. Витрати на поховання померлих здійснюються за рахунок коштів державного бюджету, так само, як і утримання в належному стані та охорона Національного військового меморіального кладовища.
 
Від парламентського Комітету з питань організації державної влади, місцевого самоврядування, регіонального розвитку та містобудування в березні 2021-го виступила Ганна Бондар. Вона наголошувала, що введення в законодавче поле поняття «Національного військового меморіального кладовища» з визначенням особливостей його розміщення та утримання, а також унормуванням питань щодо організації поховання та кола осіб, які підлягають похованню на території кладовища, «створить підґрунтя для вирішення питання увічнення пам'яті і організації почесних поховань та перепоховань борців за незалежність України».
 
Згідно з наданим до законопроекту фінансово-економічним обґрунтуванням орієнтовна вартість першочергових робіт та послуг для створення меморіального кладовища оцінюється в більш як 20 мільйонів гривень. Однак зазначається, що повний обсяг витрат на будівництво, утримання меморіального комплексу буде розраховано після затвердження його місця розташування.
 
Під час обговорення торік народні депутати наголошували, що ця ініціатива дозволить детально визначити особливості розміщення та утримання кладовища, організацію почесних поховань та перепоховань на його території борців за незалежність України в ХХ столітті, загиблих військовослужбовців, учасників бойових дій. А також на тому, що Україна повинна мати Національне військове меморіальне кладовище як кожна гідна держава. «Україна врешті повинна мати свій Арлінгтон», – наголосив тоді народний депутат Володимир В’ятрович. Він зауважив, що законопроект забороняє використовувати меморіальне кладовище для поховань колишніх кегебістів чи високопосадовців комуністичного режиму, якщо вони не брали участі в боротьбі за незалежну Україну.
 
На теперішньому засіданні проект змін до деяких законів щодо Національного військового меморіального кладовища (№ 4225) довго не обговорювали. Верховна Рада ухвалила рішення про його створення 286 голосами. Для цього буде внесено зміни до законів про поховання та похоронну справу й про місцеве самоврядування. Зокрема, законодавство доповниться новою статтею, відповідно до якої Національне військове меморіальне кладовище визначатиметься об’єктом права державної власності та не підлягатиме приватизації або передачі в оренду.
 
Будівництво Національного військового меморіального кладовища здійснюватимуть за рахунок коштів держбюджету, а порядок організації поховань та перепоховань на території Національного військового меморіального кладовища визначатиме Кабінет Міністрів. Так само в уряді затверджуватимуть зразок намогильних споруд та меморіальних табличок. Визначено, що в разі осквернення могил чи намогильних споруд відшкодування матеріальних збитків здійснюватиметься за рахунок коштів держбюджету з подальшим їх відшкодуванням за рахунок винних осіб згідно із законом.
 
Законотворці стверджують, що проект закону погоджено без зауважень всеукраїнською асоціацією органів місцевого самоврядування «Асоціація міст України» та  спільним представницьким органом репрезентативних всеукраїнських об’єднань профспілок на національному рівні.
 
Нині законопроект № 4225 перебуває на підписі у Голови Верховної Ради України.