Два тижні залишилося до повторних виборів у п’яти проблемних округах (голосування відбудеться 15 грудня), де не було встановлено результати чергових парламентських виборів. Поки що виборчий процес відбувається задовільно, якщо не зважати на велику кількість кандидатів-двійників. Ця технологія, до речі, була широко вживана і під час парламентських перегонів. Тоді було зареєстровано 44 «двійники».

Однак правових методів протидії участі двійників, зазначають у громадянській мережі «Опора», немає. Адже пасивним виборчим правом може скористатись кожен громадянин України, якому виповнився 21 рік та який проживає в державі протягом останніх п’яти років. А ЦВК, у свою чергу, зобов’язана зареєструвати всіх, хто подав повний пакет необхідних документів і сплатив грошову заставу.

Водночас «Опора» наголошує, що застосування технології «двійників» перешкоджає реалізації принципу вільних виборів та може трактуватись як порушення статті 6 ч. 2 Закону «Про вибори народних депутатів України»: «...застосування обману, що перешкоджає вільному формуванню волі виборця».

Так, у 94-му окрузі (Обухів, Київська область) зареєстровано два повні однофамільці Сергія Власенка, хоча сам захисник Юлії Тимошенко участі у повторних виборах не бере; троє Вікторів Романюків та двоє Юріїв Кармазіних. У 132-му окрузі (Первомайськ, Миколаївська область) ЦВК зареєструвала двох Соколових. У 223-му одномандатному окрузі (Київ) балотуються два Юрія Гримчака, три Левченки та два Пилипишини.

До речі, два округи (94-й та 223-й), є дуже популярними серед кандидатів. Там балотується рекордна кількість висуванців — 84 та 75 відповідно. Це рекорд для України, зазвичай кількість кандидатів не перевищує 50 осіб. Це, зокрема, може стати причиною збільшення вартості проведення перегонів. Таке припущення вже зробив голова ЦВК Михайло Охендовський. За попередніми розрахунками, зауважив він, волевиявлення мало обійтися у 18 млн. 672 тис. гривень з урахуванням того, що на кожному окрузі буде не більше 25 кандидатів. Ці прогнози справдилися лише в округах №№ 133, 194 та 197. Що ж стосується Києва та області, то наявність тут великої кількості кандидатів може призвести до збільшення обсягу видатків. «Звісно, якщо кандидати в депутати не переглянуть свою можливу участь у цих виборах», — заявив М. Охендовський. А якщо усе залишиться так, як є, то додатково доведеться витратити близько двох мільйонів гривень, а довжина виборчого бюлетеня у цих округах становитиме близько одного метра.

А тоді вже складнощі можуть виникнути не лише в громадян, а й у членів виборчих комісій. Скажімо, якщо розпочнеться масовий процес відмови від реєстрації кандидатів в останні дні і необхідно буде проставити штамп «вибув» навпроти кожного прізвища. А це, зауважують в «Опорі», може призвести до помилок та псування бюлетенів.

Черкащина (194-й та 197-й одномандатні виборчі округи)

Несподіванкою старту повторних виборів у двох черкаських округах стала відсутність минулорічних кандидатів, котрі претендували на перемогу. Участь у змаганні за мандат народного депутата відмовилася брати почесний президент ПАТ «Азот» Валентина Жуковська (194-й округ, Черкаси) та відомий київський бізнесмен Богдан Губський (197-й, Канів). Зі сходом з дистанції своїх найближчих переслідувачів зміцнили позиції два черкаські опозиціонери Микола Булатецький та Леонід Даценко.

Замість вибулих кандидатів з’явилися нові претенденти на місце в парламенті. Найпомітніші фігури — самовисуванці Олег Свинаренко, президент корпорації «Богдан», та Михайло Поплавський, ректор Київського національного університету культури і мистецтв. Обидва зареєструвалися кандидатами у 194-му окрузі. Загалом виборчий список для голосування налічуватиме тут 17 кандидатів.

У 197-му окрузі виявили бажання балотуватися Сергій Червонописький, голова Української Спілки ветеранів Афганістану, та екс-народний депутат Павло Костенко. Загалом виборці канівського округу обиратимуть найдостойнішого з-поміж 18 кандидатів.

В обох округах більшість зареєстрованих претендентів — самовисуванці. Є також представники КПУ, Радикальної партії Олега Ляшка, політичної партії «Братство», партії «Руський блок», Партії відродження села. Втім, активність у перегонах цих кандидатів незначна. Головна боротьба точиться між відомими публічними фігурами.

Що стосується загального перебігу передвиборного марафону, то обласна організація Комітету виборців України повідомляє, що нині зареєстровано вдвічі більше порушень, ніж у 2012 році. Активісти громадських організацій через місцеві ЗМІ свідчать про підкуп деякими кандидатами виборців, застосування ними «брудних» технологій, чорного піару. Є вже перший позов до суду щодо роздавання одним із кандидатів дисків зі своїми піснями, календарів, брошур та іншої друкованої продукції.

Миколаївщина (132-й одномандатний виборчий округ)

У Первомайську зареєстровано 13 кандидатів у народні депутати. З минулорічних кандидатів (усього їх було сім) лише двоє вирішили взяти участь у виборчому марафоні — комуніст Анатолій Романюк та представник об’єднаної опозиції Аркадій Корнацький. Цього разу основним конкурентом опозиційного кандидата стане, безумовно, самовисуванець Микола Круглов — голова Миколаївської облдержадміністрації. Чи потрібно говорити, що напругу пристрастей на окрузі зашкалює... Однак суперники поводяться досить толерантно, а спостерігачі фіксують лише дрібні порушення.

Зокрема, серед зареєстрованих в окрузі — адвокат потерпілої у резонансній «врадіївській справі» Руслан Радецький; молодий журналіст, який представляє «Руський блок», Олександр Влащенко; два Соколових — Михайло, колишній в. о. голови Миколаївської обласної парторганізації ВО «Батьківщина», нещодавно виключений із партії, та нікому не відомий Дмитро, мешканець Дніпропетровська.

До речі, іншому «двійнику» — безробітному Андрію Круглову ЦВК відмовила в реєстрації через неправильно оформлені документи. Ще один кандидат Максим Завтура був затриманий міліцією — на виконання рішення суду, за яким його ще в червні було визнано винним у ДТП із летальним результатом та засуджено на п’ять років позбавлення волі.

Київщина (94-й та 223-й одномандатні виборчі округи)

Особливістю цих округів стала рекордна кількість кандидатів. Так, у 94-му окрузі (місто Обухів) зареєстровано 84 кандидати, у 223-му (Київ) — 75. Тут виборча кампанія відбувається достатньо динамічно. В Обухові лише дві парламентські партії висунули своїх кандидатів — ВО «Батьківщина» (Віктор Романюк) та КПУ (Валерій Ткаченко). Решта — висунуті позапарламентськими політичними партіями або шляхом самовисування. Водночас серед самовисуванців присутні шість членів Партії регіонів, у тому числі, посадові особи. Один із кандидатів-самовисуванців Руслан Бадаєв отримав публічну підтримку з боку місцевих організацій Партії регіонів.

Тим часом серйозною перепоною для вільного волевиявлення тут може стати вже згадувана проблема так званих кандидатів-двійників. Зокрема, в окрузі зареєстровано два повні тезки опозиційного кандидата. А враховуючи те, що ці самовисуванці не виявляють передвиборної активності та не є публічними особами, їх присутність у виборчому бюлетені може дезорієнтувати громадян та спотворити їхнє волевиявлення.

Найактивніше передвиборну кампанію в окрузі проводять кандидат ВО «Батьківщина» Віктор Романюк, самовисуванці Руслан Бадаєв та Юрій Кармазін, а також представник Радикальної партії Андрій Лозовий. Водночас спостерігачі зафіксували факти застосування адміністративного ресурсу на користь одного з кандидатів-самовисуванців, якого підтримує Партія регіонів.

223-й одномандатний виборчий округ — єдиний з п’яти проблемних округів, де участь у виборах братимуть обидва фаворити голосування 2012 року — представник ВО «Свобода» Юрій Левченко та самовисуванець Віктор Пилипишин. Крім того, експерти відзначають помітну активність нових кандидатів, які переважно орієнтуються на опозиційну нішу. Найактивніше кампанію проводять кандидати від «Свободи» — Юрій Левченко, Радикальної партії — Вікторія Шилова та висуванець Української платформи «Собор» Юрій Гримчак. Проявів застосування адмінресурсу в окрузі спостерігачами поки що не зафіксовано.

Олена Ромашкіна, Лідія Титаренко, Ірина Нежигай.

Мал. Олексія КУСТОВСЬКОГО.

Точка зору

На думку координатора громадянської мережі «Опора» Ольги Айвазовської, виборці можуть бути введенні в оману через непоінформованість про роль «двійників» у виборах. На практиці в Україні кандидати-однофамільці можуть відбирати у своєї пари до трьох відсотків голосів.