Фракція Комуністичної партії України з метою посилення соціальної захищеності громадян пропонує врахувати при формуванні проекту державного бюджету на 2014 рік низку їхніх пропозицій та зауважень.
Зокрема, для реалізації конституційного права громадян на доступні та безоплатні освіту і медичне обслуговування пропонується забезпечити фінансування галузей в обсязі не менше 10 відсотків ВВП, тобто 170 млрд. грн. А також встановити мінімальну зарплату в розмірі не нижче фактичного прожиткового мінімуму та забезпечити подальше її зростання до рівня реальної вартості робочої сили, з урахуванням податку на доходи фізичних осіб та сімейного навантаження. Водночас комуністи наголошують на щоквартальному підвищенні прожиткового мінімуму для основних соціальних і демографічних груп населення та ліквідації заборгованості з виплати заробітної плати перед працівниками підприємств усіх форм власності.
Крім того, пропонується з 1 січня 2014 року підвищити рівень грошового забезпечення військовослужбовців (осіб рядового і начальницького складу) шляхом вирівнювання основних видів грошового забезпечення (посадового окладу та окладу за військове звання) до рівня оплати праці, встановленого Законом «Про державну службу». А також забезпечити фінансування в повній мірі визначених законодавством соціальних гарантій інвалідам, ветеранам війни, праці, дітям війни та іншим соціально не захищеним групам населення і забезпечити виконання в повній мірі рішень судів з цих питань, які набули законної сили.
Водночас народні депутати просять врахувати у державному бюджеті на 2014 рік потреби регіонів, внесені головами обласних та міських рад і підтримані фракцією КПУ. Зокрема, Волинська обласна рада пропонує збільшити в 1,56 разу обсяг видатків на утримання органів місцевого самоврядування, Житомирська обласна рада — збільшити вдвічі обсяг субвенції з державного бюджету на надання пільг населенню з послуг зв’язку, компенсацію за пільговий проїзд окремих категорій громадян та інших передбачених законодавством пільг. У свою чергу, Запорізька облрада наголошує, що для завершення будівництва першої черги автотранспортної магістралі через Дніпро в Запоріжжі в держбюджеті необхідно передбачити фінансування в обсязі 1100 млн. грн.
Вл. інф.
ДОВІДКОВО
Фракція Комуністичної партії України наполягає на запровадженні прогресивної системи оподаткування податку з доходів фізичних осіб. Зокрема, зменшити ставку податку з 15% до 13%, якщо загальна сума доходів не перевищує двох розмірів мінімальної заробітної плати (2436 грн.).