Учора минув тиждень відтоді, як люди вийшли на Майдан Незалежності з вимогою підписати Угоду про асоціацію з Євросоюзом уже в Вільнюсі. А останніми днями рушійною силою Євромайдану стали студенти, котрі в середу оголосили попереджувальний страйк.

Багатотисячні студентські колони, що одна за одною вщерть заповнюють Євромайдан, скандують гасла: «Україна — це Європа!», «Молодь нації — за євроінтеграцію!», «Студентський страйк!», «Україно — вставай, Європу вимагай!».
На чолі колони Києво-Могилянської академії — її президент Сергій Квіт та викладачі університету. Відповідаючи на запитання, що, може, студенти просто не хочуть ходити на пари, Сергій Миронович каже: «Наші студенти хочуть вчитися навіть більше, ніж це можна собі уявити. Але в цьому разі вони виявляють свою громадську позицію, бо, побувавши в багатьох країнах Європи, прагнуть змінити ситуацію і в Україні, і в нашій вищій освіті зокрема». Утім, запевняє він, пропущені пари студенти обов’язково відпрацюють.
За могилянцями на Євромайдан прибуває не менш вражаюча колона, яку сформували студенти Київського національного університету імені Тараса Шевченка, Київського національного економічного університету, Київського політехнічного інституту та інших вузів.
Там молодь виголошує своє звернення до Президента Віктора Януковича з вимогою підписати Угоду про асоціацію з Євросоюзом. «Ми, українські студенти, які вийшли на євромайдани в багатьох містах України, розпочали страйки у своїх університетах, самоорганізувалися без спонукань з боку політиків та адміністрації навчальних закладів, звертаємося до Вас як до головної посадової особи держави. Бо саме від Вас нині залежить, чи будемо ми жити в європейській країні. Цілковита більшість молоді, зокрема студентської, підтримують негайне підписання Угоди про асоціацію з Європейським Союзом. І ми вимагаємо прислухатися до нашого голосу, оскільки молодь — майбутнє країни. Саме молодь житиме в цій країні та розвиватиме її, і ми вимагаємо не забирати в нас цих шансів та можливостей». 
Саме тому від Президента студенти, по-перше, вимагають виконати необхідні для підписання Угоди про асоціацію з ЄС умови та публічно висловити готовність підписати її 29 листопада і, по-друге, глава держави має гарантувати безпеку мирних євромайданів у всіх містах України, а також відсутність репресій щодо їхніх учасників як під час цих акцій, так і після їх завершення.
До речі, вчора в Києво-Могилянській академії почала діяти «Правнича клініка», куди можуть звертатися студенти будь-яких навчальних закладів, адміністрації яких за участь у протестах погрожують виключенням. У «Правничій клініці» студенти отримають консультації стосовно своїх прав, а також щодо порядку оскарження дій адміністрації навчального закладу та притягнення представників адміністрації вишу до відповідальності в разі порушення законодавства України.
Окрім офіційного звернення, кожен з учасників Євромайдану мав можливість залишити власноручне побажання Президенту перед його відбуттям до Вільнюса на білій тканині довжиною понад 250 метрів. Більшість із цих побажань також містить вимогу підписати Угоду про асоціацію. А от студентський лідер кінця 80-х — початку 90-х, а нині народний депутат Олесь Доній бажає нинішньому молодому поколінню завершити те, що не вдалося під час студентської революції на граніті.
Коли на полотнищі вже не було де писати, студенти багатотисячною колоною та з гаслами «Підпиши!» і «Студентський страйк!» рушили до адміністрації Президента, щоб передати це звернення Віктору Януковичу. Колону супроводжували велика кількість співробітників спецпідрозділу «Беркут», проте обійшлося без сутичок. Ще одна велика група правоохоронців зустріла студентів на розі вулиць Інститутської та Банкової. Утім, після того, як звернення студентів було вручено представникам адміністрації Президента, колона вирушила назад до майдану.
Невдовзі глава адміністрації Президента Сергій Льовочкін повідомив, що Віктор Янукович обов’язково зустрінеться з представниками студентів, однак коли це станеться, не повідомив. «Цьому зверненню буде приділено належну увагу. Президент його уважно розгляне, надасть публічну відповідь та, з урахуванням графіка, найближчим часом проведе зустріч із представниками студентських громад», — сказав він.
До речі, на самому майдані, за щитами, що відгороджують учасників протестів від місця, де встановлюють ялинку та ковзанку, стоять не співробітники «Беркуту» і навіть не міліціонери, а звичайні молоді хлопці, що проходять строкову в армії. Тож проєвропейськи налаштована молодь заводить з ними розмови, а вночі пригощає чаєм.
Однак протестувальники побоюються можливих провокацій. Зокрема, час від часу з’являються охочі встановити на майдані намети, тож волонтери одразу припиняють ці спроби. «Тільки-но на майдані з’являються ті, хто намагається встановити намети, як за ними одразу прибуває «Беркут, тому це провокація», — застерігає ведучий та нагадує, що люди й без наметів уже вистояли сім діб, тому за потреби зможуть вистояти й більше.
Щоправда, один намет на Євромайдані таки є — його встановили за розпорядженням голови Київської міськдержадміністрації Олександра Попова як пункт обігріву. Однак молоді й без наметів не надто холодно, бо, наприклад, у ніч із середи на четвер «Дикі танці» для протестувальників влаштувала співачка Руслана. Крім того, на майдані весь час горять багаття у великих залізних бочках, завжди є можливість випити гарячого чаю чи кави та гаряче поспілкуватися.
Фото Сергія КОВАЛЬЧУКА.