Малюки також їдуть на Захід

До заклику влаштувати 27 листопада всеукраїнський студентський страйк на підтримку євроінтеграції в Полтаві приєдналися понад 150 юнаків і дівчат. Під час занять вони провели мітинг під стінами педагогічного університету. За словами координатора акції, голови громадської організації «Злам стереотипів» Олександра Коби, в деяких вишах міста представники ректоратів і викладачі контролювали відвідуваність пар, погрожували потенційним учасникам страйку неприємностями.
Частина студентів пояснювали небажання брати участь у ньому власною аполітичністю та необхідністю готуватися до сесії. Водночас після занять, увечері, близько двох сотень студентів вийшли на загальноміський Євромайдан, який зібрався перед будівлею обласної влади четвертий день поспіль. Він був майже цілком «студентський». Дехто з його учасників прихопив із собою навіть дітей у візочках (на знімку).
Василь НЕЇЖМАК.
Полтава.
Фото автора.
Зникли партійні намети і прапори політичних сил
Сьомий день Євромайдану у Вінниці був означений двома подіями. На Театральній площі, де збираються вінничани, відбувся студентський страйк, по-друге, зникли партійні намети і прапори політичних сил.
Загалом о 15-й годині зібралися трохи більш як п’ятсот студентів. Найчисленніше були представлені Національний технічний та Державний педагогічний університети. Колони названих вишів дорогою до Євромайдану зупинялися біля інших навчальних закладів, але, за словами студентів, не відчули активної підтримки. Як розповів один з організаторів студентського страйку, молодь боїться пропускати заняття, бо викладачі й керівництво вишів «не дуже схвалюють наші дії».
— Ми просто встали і пішли з пар, — кажуть дві подруги з педагогічного університету. — Чим для нас це закінчиться, не знаємо, бо інші студенти залишилися на заняттях. Якщо в державі непроста ситуація, то треба насамперед думати про державу, а не про своє особисте. «Де общеє діло в упадку, забудь отця, забудь матку, іди Вітчизну визволять», — цитують класика майбутні філологи і сподіваються на те, що їх не каратимуть суворо.
— Нам не подобається стояти під партійними прапорами, — говорили на Євромайдані студенти. — Тому просимо вас прибрати свою символіку і помовчати, дайте можливість висловитися студентам. Ви вже наговорилися досхочу, тільки користі від того мало.
Віктор СКРИПНИК.
Вінниця.
Десь є Стіна плачу, а тут — стіна вимог
Тернопільські студенти, які вже кілька днів мітингують на Театральному майдані, вимагаючи підписати Угоду про асоційоване членство України в ЄС, запрошують викладачів підтримати їх: «Майдан-2013 — це мітинг молоді, яка бореться не за нову владу, а за нову Україну. Будьте поруч із нами!». Міський голова Тернополя Сергій Надал звернувся до ректорів вищих навчальних закладів із проханням не перешкоджати студентам в їхніх акціях, а бути разом із ними. «Прийдіть на майдан разом із професорсько-викладацькими колективами, підтримайте їх», — зазначається у зверненні. Прийти на підмогу обіцяють і депутати різних рівнів. До Тернополя вирушають студенти з райцентрів Кременця і Чорткова. А ось до Києва автобус із групою спудеїв із Тернополя не випустили працівники ДАІ на тій підставі, що неналежно оформлено документи. До столиці молоді люди вирушили потягом. На майдані продовжують збирати кошти на поїздку до Києва. А ще в наметовому містечку встановили стіну вимог, де кожен може висловити свої вимоги й побажання. Є там і радикальні: відправити уряд у відставку, владу — на заслання, і цілком мирні: «Хочемо жити, а не виживати», «Разом і до кінця», «Українці, не будьте байдужими», «Пустіть у Лондон на футбол»... Не обходиться й без освідчень у коханні. Молодь є молодь.
Любов ЛЕВИЦЬКА.
Тернопільська область.
Поки що перемога за кількістю акцій, а не їх учасників
У Запоріжжі відбулося своєрідне «соцзмагання» між прибічниками різних векторів розвитку України.
Сталося це лише в середу, а до того в неділю пройшов доволі численний як для політично сонного міста мітинг на підтримку асоціації з Євросоюзом. Під стінами облдержадміністрації тоді зібралися до двох тисяч осіб. А вже 27 листопада на тому самому майдані зібралося аж ніяк не менше прибічників, але вже Митного союзу. Домінуючий колір знамен — червоний, а серед гасел найпопулярніше: «Так — Митному союзу, ні — Євросоюзу». Народний депутат України Олександр Зубчевський (фракція Компартії України) у своєму виступі зазначив, що «протиборство у країні стало наслідком непродуманої політики уряду». Адже коли б влада, за його словами, дослухалася до КПУ і провела референдум стосовно зовнішньополітичного курсу держави, то «питання: хто, куди й навіщо йде — вирішувалося б народом України, а не політиками і натовпом».
Паралельно з мітингом, організованим лівими, відбулися дві акції запорізьких студентів, зрозуміло, на підтримку європейського курсу України. 
Леонід СОСНИЦЬКИЙ.
Запоріжжя.