Під час зустрічі із Президентом Латвії Егілсом Левітсом, зокрема, йшлося про кандидатство України і членство в ЄС, про конкретну підтримку й допомогу у роботі з іншими країнами, а також було обговорено конкретні шляхи проходження України через європейську бюрократію.

Також обговорювалися питання конфіскації вже заморожених активів РФ та російських олігархів в ЄС для відновлення України. Відзначалося, що у кожній країні Європейського Союзу - це окрема проблема. Тому говорили про шляхи її вирішення на європейському рівні та в Європарламенті.

США, Канада та Велика Британія вже готують спеціальні законопроекти й процедури щодо того, як заморожені активи російських олігархів та політиків використати на відновлення України, і конфіскувати юридично правильно.

Наголошувалося на необхідності допомоги від Латвії, Литви, Естонії, Польщі та інших найбільших наших друзів.

Члени української делегації повідомили, що вже готуються конкретні спільні пропозиції.

Під час зустрічі також йшлося про збільшення та посилення санкцій - особливо в частині віднесення партії «Єдина Росія» до списку огранізацій терористів. Українські депутати зазначали, що працюють над її визнанням терористичною організацією. Якщо досягти цього - всі її сотні тисяч членів та працівники підпадуть під міжнародні санкції.

«За цю війну ми побачили, як всі начебто, із першого погляду, неможливі питання вирішувались, як тільки ми брались за них усі разом», відзначали вони.

Українські парламентарії висловили вдячність Президенту Латвії Егілсу Левітсу за те, що під час різних панелей Світового економічного форуму в Давосі - він був чи не найбільшим адвокатом України і нової європейської політики безпеки та нових санкцій, особливо щодо газу та інших енергоресурсів.

Чени української делегації також провели зустріч з Прем’єр-міністром Хорватії Андреєм Пленковичем.

Під час зустрічі обговорювався шлях України до кандидатства і членства до Європейського Союзу, про посилання санкцій, у тому числі, про віднесення партії «Єдина Росія» - до списку партій-терористів.

На початку травня Прем’єр Хорватії Андрей Пленкович був із візитом в Україні. Тоді він сказав про те, що Хорватія високо цінує стійкість і опір, який чинить український народ, та поважає героїзм українських військових.

«Хорватія послідовно підтримувала Україну в політичному, дипломатичному, правовому, фінансовому, гуманітарному й технічному плані. І запевнив у тому, що буде продовжувати надавати цю допомогу та підтримуватиме подальші обмежувальні заходи щодо Росії на рівні ЄС. Хорватія продовжуватиме надавати допомогу Україні в подальших кроках вже на рівні Європейської Ради. А ще Хорватія готова поділитися з Україною досвідом розмінування», - зазначив Прем’єр-міністр Хорватії.

Українські парламентарії подякували великому другу України Прем’єр-міністру Хорватії за чітку позицію та висловили впевненість, що у розв’язанні багатьох питаннях Андрей Пленкович та Хорватія точно допомагатимуть Україні.

Інформаційне управління