У парламенті готують проект змін до Цивільного кодексу та закону про споживче кредитування, які дозволять припинити або скасувати нарахування відсотків за договорами про споживчий кредит. Йдеться про кошти, видані на території України для придбання нерухомого майна або транспортних засобів, які знищено внаслідок бойових дій, терористичних актів, диверсій, спричинених військовою агресією російської федерації, або знаходяться на тимчасово окупованій території. Передбачається, що нарахування процентів призупиниться на період дії воєнного, надзвичайного стану та протягом тридцятиденного терміну після їх завершення. 

Відповідний проект змін щодо підтримки позичальників, які втратили майно в зв’язку із веденням бойових дій (№ 7437) вже зареєстровано в Верховній Раді групою народних депутатів.
 
Водночас, парламентарії пропонують змінити закон про іпотеку так, щоб у період дії в країні воєнного чи надзвичайного стану та протягом тридцяти днів після його завершення не нараховувалися відсотки за основним договором, забезпеченим предметом іпотеки, який знищено внаслідок бойових дій, терористичних актів та диверсій, або який знаходиться на тимчасово окупованій території. За умови, що такий основний договір укладено на території України між банками та іншими фінансовими установами як іпотекодержателями та фізичними і юридичними особами як іпотекодавцями.
 
Народні депутати наголошують, що в усіх зазначених випадках під знищеним майном маються на увазі об’єкти, відновлення яких є неможливим, або відновлення яких потребує капітального ремонту чи реконструкції.
 
Оскільки відповідно до статті 58 Конституції закони та інші нормативно-правові акти не мають зворотної дії в часі, крім випадків, коли вони пом`якшують або скасовують відповідальність особи, банкам та іншим фінансовим установам рекомендуватимуть зарахувати до тіла кредиту відсотки, сплачені до набрання чинності змін № 7437.
 
Аргументуючи необхідність ухвалення таких змін у законодавстві, народні депутати вказують на те, що повномасштабне вторгнення російської федерації на територію України спричинило значні руйнації і багато громадян втратили своє майно та власні домівки. Та чи не найбільшу матеріальну шкоду російська агресія завдала особам, які придбали транспортні засоби або нерухомість у кредит, а їх знищили у ході ведення бойових дій. Люди вже не можуть користуватися власним майном, але все ще зобов’язані сплачувати тіло та проценти за кредитом. Така ситуація стосується і звичайних громадян, і бізнесу, що втратив свої виробничі потужності внаслідок російської агресії.
 
У березні цього року Верховна Рада ухвалила зміни до Податкового кодексу та інших законодавчих актів на період дії воєнного стану. Серед інших положень, у цих змінах ідеться про звільнення позичальників від юридичної відповідальності за прострочення сплати кредиту (позики). Однак питання нарахування відсотків залишилося неврегульованим. Як наслідок – позичальники зобов’язані виплатити всі нараховані проценти за вказаний період,  а після закінчення тридцятиденного строку з дня припинення або скасування воєнного стану за невиплату процентів таких позичальників можуть притягувати і до юридичної відповідальності, наголошують законотворці. Цього вони намагаються не допустити.
 
Парламентарії зазначають, що для ухвалення змін № 7437 не потребується додаткових видатків із Державного бюджету. І очікують, що їх ухвалення дозволить забезпечити соціальну справедливість та знизить кредитний тягар на позичальників, які втратили майно у зв’язку з веденням бойових дій.