Віцеспікерка Парламенту України Олена Кондратюк у межах робочої поїздки зустрілася з Президентом Республіки Словенія Борутом Пахором. Учасники обговорили актуальні питання співробітництва між країнами.

«Ми дуже цінуємо підтримку Словенії у цей складний час, коли російська федерація здійснює повномасштабну війну проти України», — наголосила Олена Кондратюк. 

«Ваш візит як високої представниці нескореної України є знаковим і символічним для Словенії», — зауважив, зі свого боку, під час робочої зустрічі Борут Пахор. 

Він також повідомив, що у Словенії нещодавно відбулися парламентські вибори, за результатами яких було обрано Парламент і сформовано новий Уряд. «Тому важливим є те, що завдяки вашому візиту успішний українсько-словенський діалог продовжено практично без перерви», — додав Президент Словенії. 

Олена Кондратюк висловила вдячність Словенії за підтримку європейських прагнень України: «Особливо відзначила роль Президента Борута Пахора, який 28 лютого 2022 року підписав відкритий лист лідерів європейських країн на підтримку європейської перспективи України. Цей лист був ініційований Президентом Польщі Анджеєм Дудою». 

«Ми не можемо допускати помилок минулого. Україна має стати невід'ємною частиною європейської спільноти», — висловив переконання Борут Пахор.

У розмові з Президентом Словенії Олена Кондратюк також зауважила, що надання Україні статусу кандидата у члени ЄС вже наприкінці червня цього року відповідає інтересам як України, так і Євросоюзу. І ми раді, що й у цьому питанні погляди Києва та Любляни збігаються.

Окрім того, під час зустрічі учасники обговорили ситуацію на фронті. 

«Водночас Президент Словенії цікавився перспективами переговорного процесу. Наголосила, що Україна не вестиме переговори з агресором, допоки російські війська не відійдуть щонайменше до лінії 24 лютого, як про це вже неодноразово заявляв Президент України Володимир Зеленський», — зазначила Віцеспікерка Верховної Ради України. 

«Напавши на Україну, росія ухвалила хибне рішення», — насамкінець наголосив Президент Словенії Борут Пахор.

Прес-служба Апарату Верховної Ради України

 

Віцеспікерка Олена Кондратюк: Уряд Словенії підтримує європейські прагнення Українського народу

Заступниця Голови Верховної Ради України Олена Кондратюк у межах робочої поїздки до Республіки Словенія провела першу офіційну зустріч із Віце-прем‘єр-міністеркою та Міністеркою закордонних справ Словенії Танею Файон, яка лише четвертий день перебуває на посаді.

Від імені керівництва Верховної Ради України Олена Кондратюк побажала пані Файон та новопризначеному Уряду Словенії успіхів у роботі.

Також вона висловила вдячність за послідовну підтримку України у боротьбі з російським агресором. 

«Словенія — невелика за розмірами країна, але має велике серце та рішучість. Із початку масштабного вторгнення рф Україна отримала від Словенії відчутну політичну, гуманітарну та військову допомогу», — зауважила Віцеспікерка Парламенту України.

«Словенія — це країна ваших надійних друзів, які бажають Україні лише перемоги», — наголосила, зі свого боку, Таня Файон. Також вона зазначила, що Україна сьогодні бореться за всю Європу: «Вам вдалося мобілізувати підтримку 500 мільйонів громадян Європи». 

Під час зустрічі було предметно обговорено питання надання Україні статусу країни-кандидата на вступ до Європейського Союзу. «Рада була почути, що у новому Уряді Словенії поділяють європейські прагнення Українського народу», — закцентувала Олена Кондратюк. 

«Я рекомендуватиму словенському Уряду підтримати надання Україні статусу країни-кандидата на вступ до ЄС», — зазначила Таня Файон. «Ми прагнемо бачити непохитну єдність ЄС щодо європейської перспективи України», — зауважила Віцеспікерка Верховної Ради України.

Олена Кондратюк повідомила, що Словенія засуджує воєнні злочини, скоєні російською федерацією, зокрема, вбивства цивільного населення в Україні, та наполягатиме на притягненні всіх винних у цих звірствах до міжнародної кримінальної відповідальності.

Прес-служба Апарату Верховної Ради України

 

Олена Кондратюк: Словенія підтримує членство України в ЄС та допомагатиме у боротьбі з російськими окупантами

«Словенія підтримує членство України в ЄС та допомагатиме у боротьбі з російськими окупантами», — про це йшлося під час робочої зустрічі Заступниці Голови Верховної Ради України Олени Кондратюк із Державним секретарем з питань зовнішньої політики Офісу Прем’єр-міністра Словенії Войко Волком.

«Як жертва агресії з боку югославського режиму, ми добре розуміємо та підтримуємо Україну у боротьбі з окупантами», — наголосив, зі свого боку, Державний секретар із питань зовнішньої політики Офісу Прем’єр-міністра Словенії. 

Він також запевнив, що Словенія підтримує членство України в Європейському Союзі та готова ділитися власним досвідом європейської інтеграції.

«Ми обговорили й необхідність посилення санкцій проти країни-агресора росії з боку Європейського Союзу та міжнародної спільноти», — повідомила Олена Кондратюк. 

До того ж, Войко Волк наголосив, що Словенія підтримає сьомий пакет санкцій і рішуче вимагає покарання агресора за скоєні на території Україні воєнні злочини.

Він побажав українцям перемоги та висловив переконання, що «майбутнє України є безхмарнішим за майбутнє росії».

Прес-служба Апарату Верховної Ради України