«Обидві палати Парламенту Республіки Словенія підтримують європейську перспективу України та нашу боротьбу з агресором», — про це засвідчили робочі зустрічі Заступниці Голови Верховної Ради України Олени Кондратюк із Головою Національної Ради Алоїзом Ковшцею та Головою Державних Зборів Словенії Уршкою Клакочар Зупанчич.

Віцеспікерка наголосила, що Верховна Рада України вдячна обидвом палатам словенського Парламенту за ухвалення важливих резолюцій на підтримку України, зокрема, Декларації Державних Зборів та Постанови Національної Ради Словенії від 9 березня 2022, якими засуджується російська агресія та підтримується європейська перспектива України.

«Як Віцеспікерка Верховної Ради закликала Парламент Словенії визнати агресію росії проти України актом геноциду Українського народу», — зазначила Олена Кондратюк і додала, що це вже зробили інші країни, такі як: Польща, Литва, Латвія, Естонія, Чехія, Ірландія та Канада.

«Дякую, що боретеся за Європу. Як Голова Національної Ради Словенії я зроблю все для допомоги Україні у важкі часи», — акцентував Алоїз Ковшца. Він також запевнив, що дії росії не залишаться непокараними.

«Воєнні злочини не мають терміну давності. росія показала свою мету. Ця мета — знищувати, якщо не вдається окупувати», — зазначив Ковшца.

Своєю чергою Голова Державних Зборів Словенії Уршка Клакочар Зупанчич наголосила, що лише Український народ має визначати своє майбутнє, свою внутрішню та зовнішню політику, своє входження у міжнародні союзи та організації.

«Саме тому Словенія засуджує агресію рф і визнає європейську перспективу України та Українського народу», — зазначила Уршка Клакочар Зупанчич.

До того ж, вона повідомила, що Словенія продовжуватиме надавати Україні політичну, військову та гуманітарну допомогу, яка станом на сьогодні уже становить понад 10 мільйонів євро.

Зі свого боку, Олена Кондратюк наголосила, що сьогодні Україні вкрай потрібна важка зброя, підтримка інтеграції до ЄС і ще більша увага й турбота про наших людей під тимчасовим захистом Євросоюзу.

Голова Державних Зборів пообіцяла найближчим часом провести внутрішнє обговорення ситуації в Україні в новообраному Парламенті Словенії та напрацювати план подальшої всебічної допомоги Україні.

«Від імені Голови Верховної Ради Руслана Стефанчука також запросила керівництво двопалатного Парламенту Словенії відвідати Україну», — насамкінець резюмувала Олена Кондратюк.

Прес-служба Апарату Верховної Ради України