Україна потребує чесного і справедливого розслідування та вироку Міжнародного кримінального суду, бо непокаране зло повернеться сторицею. На цьому наголосив  Голова Верховної Ради України Руслан Стефанчук на пресконференції в Сенаті Французької Республіки, відповідаючи на запитання журналістів.

Руслан Стефанчук зауважив, що хоче передати сенаторам такий меседж: «Не будьте байдужими, не втомлюйтеся від України. Тому, що Україна сьогодні боронить всю Європу. І ми повинні зрозуміти, що путін на Україні не спиниться».

Також Спікер українського парламенту зазначив, що потрібно знайти формулу для того, «щоби за злочини платив той, хто їх вчинив».

«І це буде справедливо, і це породить відчуття справедливості у світі й покарає те зло, яке сьогодні зароджується на європейському континенті», — наголосив політик.

Водночас Голова Парламенту зазначив, що надзвичайно важливими є й питання залучення світових спеціалістів для розмінування територій України. Також він зупинився на гуманітарній підтримці українців за кордоном та подякував Франції за прихисток 85 тисяч співгромадян.

Прес-служба Апарату Верховної Ради України

Руслан Стефанчук: Україна пише текст історії кров`ю своїх найкращих синів та дочок і чекає на прописку Європи слова «кандидат» чорнилами

Голова Верховної Ради України Руслан Стефанчук, в межах візиту до Франції, зустрівся з Президентом Сенату Французької Республіки Жераром Ларше.

Насамперед Руслан Стефанчук подякував у особі Президента Сенату кожному французу, який підтримує Україну, великому французькому народу, який прихистив 85 тисяч український людей, що втікали від війни.

«Це справжня рука дружби для українського народу, яку ми з превеликою вдячністю приймаємо», — наголосив Спікер українського Парламенту та додав, що Україна — це Європа і саме за це її сьогодні намагається знищити росія.

Він зауважив, що позиція ЄС щодо членства України має бути чіткою та впевненою і це — високий рівень відповідальності кожного з тих, хто буде приймати рішення, тому що від відповіді залежить доля України та Європи.

«Або ЄС скаже «так» українському народу, який демонструє протистояння ціною власного життя навалі з боку рф, або Європа скаже «так» путіну. Україна пише текст історії кров`ю своїх найкращих синів і дочок та чекає на прописку Європи слова «кандидат» чорнилами», — запевнив Голова українського Парламенту.

Він нагадав відомий вислів французького письменника Александра Дюма: «Один за всіх — і всі за одного» і це — про об’єднання України та Європи.

«Ні без України не буде Європи, ні без Європи не буде України.  Я дуже сподіваюся, що 24 червня за головуванням Франції буде прийняте велике історичне рішення, яке поставить крапку в одвічному спорі: чи є Україна Європою, однозначно відповівши «так»», — закликав Руслан Стефанчук та додав, що саме таке рішення стане фінальною точкою у припиненні  страшної, кривавої та несправедливої війни в Європі.

«Сподіваюся і простягаю руку дружби з проханням простягнути руку допомоги.  Прошу зробити все, що залежить від вас, щоб Європа надала гідну відповідь та змінила хід історії на свою користь. Передаю вам частинку сподівань і натхнення українського народу. Я вірю, що народ Франції завжди був і буде з народом України, тому що ми споріднені народи, ми великі нації, і нам спільно будувати майбутнє», — наголосив Голова Верховної Ради України.

Руслан Стефанчук також озвучив конкретні питання, де допомога Франції є важливою: потреби української армії для отримання якнайшвидшої перемоги над агресором, зокрема, у новітньому важкому  озброєнні;  залучення провідних спеціалістів для розмінування територій України; гуманітарна підтримка наших громадян у Франції; питання деблокади українських портів  та участі Франції у відновленні України після війни.

Окремо Спікер українського парламенту зупинився на  питанні повної відповідальності агресором за скоєння важких злочинів в Україні.

Зі свого боку, Президент Сенату Французької Республіки Жерар Ларше запевнив українського колегу, що Україна може розраховувати на підтримку Франції та всіх її інституцій у своїх євроінтеграційних прагненнях. Також Жерар Ларше прийняв запрошення Руслана Стефанчука відвідати Україну і пообіцяв зробити це якомога швидше.

Прес-служба Апарату Верховної Ради України

Руслан Стефанчук: Відкрийте двері для України, яка розглядає шлях до ЄС як шлях додому

Голова Верховної Ради України Руслан Стефанчук під час пресконференції в Сенаті Французької Республіки подякував Франції за високий рівень солідарності з Україною та рішення на підтримку України.

Руслан Стефанчук звернувся до Франції з проханням підтримати на 23-24 червня надання Україні статусу кандидата до ЄС.

«Я прошу зрозуміти, що сьогодні Україна стоїть на обороні всієї Європи… Я прошу відкрити двері для України, яка розглядає шлях до ЄС як шлях додому, дати імпульс кожному українцю, що їхній спротив не марний», — наголосив Голова Верховної Ради України.

Наприкінці вступного слова Руслан Стефанчук висловив переконання про перемогу України над рф.

«Я вірю, що разом ми покладемо кінець цій страшній війні, відбудуємо Україну як новий європейський проєкт — економічний, фінансовий, безпековий»,  — зазначив Руслан Стефанчук.

Зі свого боку, Президент Сенату Французької Республіки Жерар Ларше запевнив, що Франція на боці України.

«Коли я поїду до Києва, так це для того, щоб бути корисним Україні»,  — підкреслив  Жерар Ларше.

Прес-служба Апарату Верховної Ради України