«Європейський Парламент зробив свій вибір. Ви сказали українцям, що вони мають європейську перспективу та наша країна має стати кандидатом на вступ в ЄС», — про це наголосив Голова Верховної Ради України Руслан Стефанчук під час спільної пресконференції з Президенткою Європарламенту Робертою Мецолою.

Спікер Парламенту зауважив, що, зі свого боку, 91% українців підтвердили, що вони бачать себе у Євросоюзі та поділяють європейські цінності та правила.

Він також висловив вдячність Роберті Мецолі за запрошення до Європарламенту та «відважність та рішучість під час візиту до Києва 1 квітня». «Ви були першою серед лідерів ЄС, хто відвідав українську столицю, Ви виступали перед Верховною Радою, коли навколо Києва все ще точилися бої. Це є справжнім свідченням солідарності з Українським народом і надійного партнерства між нашими інституціями», — акцентував Руслан Стефанчук.

Голова Парламенту України повідомив, що наступного дня після подання Україною заявки на членство в ЄС, Європарламент підтримав надання Україні статусу кандидата у члени ЄС. Зокрема, сьогодні, окрім політичної, Верховна Рада України забезпечена матеріально-технічною підтримкою: це надання технічного обладнання та відповідного програмного забезпечення для безперебійного функціонування Парламенту в умовах війни.

До того ж, Руслан Стефанчук зазначив, що Україна чітко усвідомлює, що «це ще не кінець, а лише початок шляху». Найближчим часом Європейська Комісія представить свій висновок щодо заявки України та згодом 24 червня Європейська Рада буде вирішувати майбутнє відносин України та Євросоюзу. «Вірю, що це рішення буде на користь України. Це має бути юридично чітке формулювання — Україна кандидат у члени ЄС», — наголосив він.

Голова Верховної Ради України зауважив, що якщо відповідне рішення буде половинчастим або відкладеним, то цим негайно скористається путін і лише підсилить свою агресію не лише щодо України, адже його амбіції йдуть і на сусідні з росією держави-члени ЄС.

Зі свого боку, Роберта Мецола зазначила, що знає та розуміє, наскільки важко було Голові Парламенту України виїхати та прибути до Європарламенту. «Це ще раз підтверджує сильний зв’язок між двома установами: Європарламентом та Верховною Радою України». 

Вона також наголосила, що Україна завжди мала та матиме відданого та щирого союзника як Європейський Парламент. 

«Ми не відвернемося та не дозволимо, аби так звана «втома від війни» вплинула на нас», — зазначила Президентка Європарламенту та додала, що військова, економічна та фінансова підтримка України продовжуватиметься. 

Роберта Мецола акцентувала, що Європарламент надалі підтримуватиме Україну, аби вона згодом змогла вже отримати й заявку на саме членство в Європейському Союзі. 

«Європарламент є голосом народу Європейського Союзу та ми раді, що сьогодні він лунає в унісон із голосом Українського народу», — насамкінець резюмував Голова Верховної Ради України Руслан Стефанчук.

Прес-служба Апарату Верховної Ради України