Путін не пробачає Україні за те, що вона не пішла з ним шляхом створення «СРСР 2:0». Про це наголосив Голова Верховної Ради України Руслан Стефанчук в інтерв’ю французькому виданню «Le Figaro».

«Він не може пробачити Україні, що ми зважилися жити так, як хочемо. В українців інші цінності — це цінності Європи, за які українці покладають свої життя», — зауважив Руслан Стефанчук і додав, що будь-які домовленості з рф — це домовленості ні про що. 

За його словами, керівництво рф не дотримується ні законів, ні звичаїв, ні правил ведення війни. Це армія, яка розстрілює мирні гуманітарні коридори, мародерствує на території України, вивозячи найелементарніші речі з будинків мирних громадян. Це варвари, які на іншому боці цивілізаційної прірви. 

До того ж Спікер Парламенту заявив, що для України у плані будь-яких перемовин дуже важливо, щоби російська сторона почула та чітко зрозуміла, що «для українців є неприйнятними виставлення вимог, які посягають на український суверенітет, територіальну цілісність та незалежність».

«Кінцева мрія повної перемоги України — це повернення території України на момент здобуття незалежності, тобто тієї території, яка була визнана всім світом», — зазначив Руслан Стефанчук і додав, що також до питання перемоги над росією входить: притягнення винних осіб держави-агресора до повної юридичної відповідальності, відповідно до вироку Міжнародного кримінального суду, й отримання повної репарації за рахунок рф усіх збитків, заподіяних Україні.

«Будь-яка війна завершується або перемогою, або капітуляцією, або мирними домовленостями. Тому місце для перемовин є», — резюмував Голова Верховної Ради України Руслан Стефанчук в інтерв’ю французькому виданню «Le Figaro».

Прес-служба Апарату Верховної Ради України

Руслан Стефанчук: Україні потрібна найсучасніша важка зброя, щоби переламати хід війни

Україні потрібна найсучасніша важка зброя, щоби переламати хід війни. На цьому наголосив Голова Верховної Ради України Руслан Стефанчук в інтерв’ю провідному французькому виданню «Le Figaro».

Він нагадав, що у центрі Європи відбувається не просто конфлікт, а повноцінна повномасштабна війна, в основі якої — протистояння країни-загарбника, яка хоче зруйнувати всі міжнародні принципи, та країни, яка відстоює принципи демократії та суверенітету.

Руслан Стефанчук зауважив, що Україна для досягнення перемоги потребує сучасної зброї.

«Сьогодні ми бачимо неймовірну солідаризацію всіх країн Заходу навколо України. Саме тому Україна звертається до країн Європи, до Сполучених Штатів Америки, до Великої Британії з проханням надати їй найсучасніше озброєння для того, щоби переламати хід війни», — наголосив Спікер українського Парламенту та додав, що найбільше сьогодні Україна потребує важкої зброї: танків, протиповітряної оборони, системи MLRS, боєкомплектів до такого озброєння.

Крім того, Руслан Стефанчук нагадав, що Україна має заблоковане море, через що світ опинився на порозі продовольчої кризи. Тому Україні потрібні системи для розблокування саме морського простору, так звана антикорабельна зброя.

Також Голова українського Парламенту висловив вдячність Франції за її швидкі та якісні рішення щодо надання Україні озброєння, зокрема, системи CAESAR.

«Військове керівництво нашої країни дуже високо оцінює саме допомогу Франції в озброєнні та схвально відгукується про ваші оборонні системи», — зазначив Руслан Стефанчук та додав, що провів переговори також і з Німеччиною щодо надання важкого озброєння.

На питання, коли ця зброя надійде, він відповів, що частина озброєння вже надійшла.

«Ми сподіваємося, що десь усередині літа ми будемо мати всю цю критично необхідну зброю для того, щоби суттєво переломити ситуацію», — резюмував Голова Верховної Ради України.

Прес-служба Апарату Верховної Ради України

Руслан Стефанчук: В Україні рівень підтримки входження України до ЄС становить безпрецедентний 91%

Ми чітко розуміємо, що статус кандидата — це ще не членство в Європейському Союзі, але це дуже чіткий юридичний імпульс усім, що Україна на шляху до євроінтеграції. Про це заявив Голова Верховної Ради України Руслан Стефанчук в інтерв’ю французькій газеті «Le Figaro».

«Український народ має право сподіватися, що принцип, який проголошений Александром  Дюма: «Один за всіх і всі за одного» — це той принцип, який справді об’єднує всі європейські народи», — наголосив Спікер Українського Парламенту.

Водночас він дав зрозуміти, що для України важливо отримати чітку і зрозумілу «дорожню мапу», яку треба виконати на шляху отримання вже повноцінного членства.

«Україна продемонструвала вже свою швидкість у заповненні опитувальника і так само чесно й швидко ми будемо рухатися на шляху до ЄС»,  —  наголосив Руслан Стефанчук.

Відповідаючи на запитання журналіста часопису «Le Figaro», чи є побоювання, що деякі країни ЄС все ж виступлять проти надання статусу кандидата, як, наприклад, Угорщина, Голова Верховної Ради наголосив: «У такий період будь-якій країні важко взяти на себе відповідальність, щоби сказати Україні «ні», тому що сказавши Україні «ні», вони говорять путіну «так».                                                         

Прес-служба Апарату Верховної Ради України