Про це інформує Комітет Верховної Ради України з питань енергетики та ЖКП на особистій сторінці у соціальній мережі.

Станом на 1 червня в підземних сховищах України зберігається вже 10 млрд кубометрів газу. Уряд дав доручення НАК "Нафтогаз" забезпечити у газосховищах щонайменше 19 млрд кубометрів газу на початок опалювального сезону 2022/2023.

На сьогодні цифри є орієнтовними, оскільки до кінця літа ситуація в Україні може змінитися. На думку голови комітету Андрія Геруса, це залежатиме від кількох чинників:

- якою буде ситуація з окупованими територіями;
- якою буде ситуація з інфраструктурою в містах, яку нині відбудовують після російської окупації;
- яка кількість підприємств, що споживають газ, відновить свою роботу.

"Однозначно, що вже сьогодні потрібно готуватися. НАК "Нафтогаз" уже працює над проходженням опалювального сезону, проводить поїздки та зустрічі з представниками інших країн, щоб спільно вибудувати роботу із закачування газу. Очікується, що зима буде важкою, але ми зробимо відповідну роботу, щоб в нас узимку було і світло, і тепло, і газ, і вугілля", - наголосив голова профільного комітету в ефірі єдиного телемарафону.

За словами Андрія Геруса, для проходження опалювального сезону 2022/2023 Україна має декілька шляхів постачання природного газу.

Зокрема, Україна продовжуватиме купувати газ в Європі (Словаччина, Угорщина, Польща), який зі свого боку потрапляє туди зі США, Азії й навіть Африки.

Крім того, існує практика, коли українські компанії доставляють зріджений природний газ (LNG) до Польщі, закачують його в газотранспортну систему і далі транспортують в Україну.

Окремо слід зазначити, що попри війну в Україні продовжується видобуток власного газу. Сьогодні українські компанії видобувають газу більше, ніж потрібно для споживання і продажу, тому є можливість накопичувати його у підземних газосховищах для використання взимку.

Також важливим є питання енергоефективності, під час будівництва нового і відновлення зруйнованого житла потрібно враховувати цей чинник, щоб потім скорочувати споживання природного газу.

Фото з відкритих джерел.