У неділю Верховна Рада України розпочала свою роботу з привітань медичних працівників з їхнім професійним святом. «Український народ демонструє стійкість та незламність духу у боротьбі з ворогом. Кожен на своєму місці робить усе необхідне для наближення нашої перемоги. Сьогодні професійне свято у медичних працівників, які вже 116-ту добу у надскладних умовах, багато хто в зоні активних бойових дій, із честю виконують свій професійний обов'язок, рятуючи життя і здоров'я людям. Наші медики – герої. Їхня самовіддана праця заслуговує найвищої оцінки», – наголосив Голова Верховної Ради Руслан Стефанчук, відкривши пленарне засідання. Народні депутати оплесками подякували медикам за їхню невтомну працю.

Загалом це був дуже продуктивний день, в цілому було прийнято 15 законопроектів та 3 постанови, а в першому читанні – 2 законопроекти. 

Так, Верховна Рада ухвалила законопроекти: «Про внесення змін до деяких законів України щодо підтримки національного музичного продукту та обмеження публічного використання музичного продукту держави-агресора» (№ 7273-д), «Про внесення змін до деяких законів України щодо встановлення обмежень на ввезення та розповсюдження видавничої продукції, що стосується держави-агресора, Республіки Білорусь, тимчасово окупованої території України» (№ 7459) та «Про внесення змін до деяких законів України щодо стимулювання розвитку українського книговидання і книгорозповсюдження (№ 6287), який зокрема передбачає надання книгарням субсидій. Усі три законопроекти набрали понад 300 голосів у сесійній залі.

Водночас Верховна Рада звернулась до держав-членів та інституцій ЄС із закликом підтримати європейські прагнення України (№ 7471), ухваливши відповідну постанову 315 голосами «за».

«Підтримка євроінтеграційних прагнень України – це закриття дверей перед обличчям агресора й залишення безперспективного минулого за порогом. Цілі покоління виборювали шанс вирватися з в'язниці Радянського Союзу та, як вільний птах, злетіти до європейської цивілізації. Сьогодні ж до спільної української мрії – рукою подати.

Беззаперечне «так» для України на саміті ЄС стане сильним жестом підтримки українців, які захищають демократію на передовій!» – наголосив Руслан Стефанчук.

У документі, зокрема, Верховна Рада України звертається до національних парламентів, урядів держав-членів та інституцій ЄС і закликає їх підтримати прагнення України щодо визнання її європейської перспективи шляхом надання Україні статусу країни-кандидата на вступ до ЄС під час Європейської Ради 23—24 червня 2022 року відповідно до статті 49 Договору про Європейський Союз. А також продовжити стояти пліч-о-пліч з українським народом у його боротьбі і за власний суверенітет та відновлення територіальної цілісності у міжнародно визнаних кордонах, і на захисті загальноєвропейських цінностей, демократії, плюралізму та основних свобод та продовжити надавати максимально можливу економічну та фінансову підтримку Україні, зокрема для подальшого зміцнення стійкості її демократичних інститутів та макрофінансової стабільності, нарощувати військову допомогу і на національному рівні, і у рамках Європейського фонду миру на основі скоординованої оцінки потреб, узгодженої з українською владою для посилення протиповітряної, протитанкової та протикорабельної оборони, а також захисне спорядження та захищене обладнання для зв'язку. Крім того, продовжувати надання гуманітарної допомоги Україні і на національному рівні, і у рамках Механізму цивільного захисту ЄС, посилювати жорсткий санкційний тиск на росію та білорусь через послідовне запровадження подальших пакетів санкцій, які повинні включати, зокрема, відключення росії від світової фінансової системи, повне ембарго на найважливіші товари російського експорту, включно із нафтою, газом, вугіллям, тощо.

Верховна Рада закликає також держави-члени та інституції ЄС розслідувати та покарати винних у воєнних злочинах та злочинах проти людяності, актах геноциду, нелюдських звірствах проти українців, вчинених російськими окупантами. «ЄС, як регіональний лідер, має бути залучений до підготовки та створення Спеціального трибуналу щодо злочину агресії проти України з метою розслідування злочину агресії проти України та притягнення представників вищого політичного і військового керівництва російської федерації до відповідальності за його вчинення, сприяти відбудові України, зокрема інфраструктури, медичних установ, житла та шкіл, а також продовженню процесу модернізації держави з метою подальшого поглиблення політичної та економічної інтеграції України з ЄС та виконання Копенгагенських критеріїв, у тому числі відповідно до плану ЄС «Відновлення України», – йдеться у зверненні.

Водночас Верховна Рада висловлює вдячність ЄС та країнам членам ЄС за політичну, фінансову, військову, гуманітарну підтримку та просить не послаблювати допомогу Україні допоки вся її територія не буде повністю звільнена, а держава-агресор не буде переможеною та покараною. 

Цього ж дня народні депутати проголосували за вихід з уже формальних угод з росією щодо науково-технічного співробітництва та використання систем стільникового рухомого зв’язку (№ 0149, 0093). Підтримали вихід із Угоди про створення Міждержавного резерву біопрепаратів і інших засобів захисту тварин у державах – учасницях СНД (№ 0103), із Протоколу про внесення поправок до Угоди про Міжурядовий фельд’єгерський зв’язок щодо доставки офіційної кореспонденції органів СНД, який стосувався права співробітників на зберігання та застосування табельної зброї згідно із національним законодавством (№ 0141), із Угоди про підтримку і розвиток малого підприємництва в державах — учасницях СНД (№0147).

Крім того, як повідомив народний депутат Павло Фролов, парламентарії підтримали ратифікацію Угоди про внесення змін до Угоди про політичне співробітництво, вільну торгівлю і стратегічне партнерство між Україною та Великобританією (№ 0155). Також звернулись до урядів та парламентів іноземних держав щодо припинення дії договорів із країною-агресором рф про уникнення подвійного оподаткування, що сприятиме збільшенню економічного тиску на росію задля зупинення її військової агресії (№ 7430).

Ухвалено також постанову-звернення до комітетів ООН з прав людини, з прав дитини, Міжнародного суду ООН в Гаазі, Верховного комісара ООН у справах біженців про порушення російською федерацією міжнародних договорів та конвенцій та про неприпустимість передання в сім’ї російських громадян українських дітей, викрадених та примусово вивезених до держави-агресора, інших країн або в межах окупованих територій України (7450).

Крім того, Верховна Рада ухвалила в цілому: 

законопроект № 7417, яким тимчасово на період з 24 лютого до 31 грудня 2022 року зупинили норму щодо здійснення фінансування поточної діяльності та матеріально-технічного забезпечення Українського культурного фонду та його експертних рад в обсязі до 16% річних надходжень фонду з усіх джерел;

законопроект № 7432, який скасовує сплату військового збору для військовослужбовців ЗСУ, Нацгвардії, СБУ, Служби зовнішньої розвідки, Держприкордонслужби, осіб рядового, начальницького складу, працівників МВС, Управління держохорони, Держслужби спецзв’язку та захисту інформації, інших військових формувань та інших осіб – у разі їх участі у відсічі та стримуванні збройної агресій росії в умовах воєнного стану;

законопроект № 7328, яким скоротили з 12 до 6 місяців строк, після спливу якого (після припинення воєнного стану) набирають чинності норми закону про публічні закупівлі щодо органів оскарження та функціонування Комісії (комісій) з розгляду скарг про порушення законодавства у сфері публічних закупівель;

законопроекти № 7293 щодо врегулювання функціонування професійно-технічної освіти та № 7337, який удосконалює порядок виплати пенсій військовослужбовцям.

Також було підтримано у першому читанні запровадження спрощенного порядку встановлення фактів народження або смерті особи в межах територій, де діє воєнний чи надзвичайний стани (№ 7310) та законопроект № 7398, яким пропонується побудувати мережу надійних укриттів, які захищатимуть людей від повітряних чи хімічних атак.

У цілому ухвалено й законопроект «Про внесення змін до деяких законів України в сфері освіти щодо врегулювання окремих питань освітньої діяльності в умовах воєнного стану» ( № 7325). Цим проектом авторства, зокрема Сергія Бабака, Сергія Колебошина, Наталії Піпи та Ірини Констанкевич, в Україні на час дії воєнного стану зупиняються окремі норми Закону «Про повну загальну середню освіту», а також продовжується строк повноважень тимчасового складу Національного агентства із забезпечення якості вищої освіти на час воєнного стану та тримісячного періоду після його скасування або до обрання нового складу, що дасть змогу забезпечити безперервне проведення акредитації освітніх програм, за якими здійснюється підготовка здобувачів вищої освіти.

Фото Андрія НЕСТЕРЕНКА.

Більше фото тут.