Автори цієї законодавчої ініціативи, народні депутати Мар’яна Безугла, Павло Фролов, Олександр Бакумов, Андрій Клочко, Євгенія Кравчук та інші парламентарії, пропонують, щоб відстрочка від призову на військову службу поширювалася на осіб, чиї близькі родичі загинули або зникли безвісти під час здійснення заходів задля національної безпеки та оборони, відсічі та стримування збройної агресії російської федерації у Донецькій та Луганській областях, а також під час дії воєнного стану.

«Проект закону розроблено у зв’язку із необхідністю передбачити положення закону, які б дозволяли отримати відстрочку особам, чиї близькі родичі загинули або зникли безвісти не тільки під час проведення антитерористичної операції, а також під час операції Об’єднаних сил та під час дії воєнного стану, — йдеться у пояснювальній записці, яка супроводжує документ. — Оскільки ризики загинути та зникнути безвісти існують і під час операції Об’єднаних сил, і нині — під час дії воєнного стану».

З цією метою народні депутати пропонують внести зміни до статті 23 закону про мобілізаційну підготовку та мобілізацію. На своїй сторінці в Фейсбуці одна з ініціаторок законопроекту Мар’яна Безугла зауважила: «Нині є випадки, коли мобілізують батька і сина, синів, коли гине кілька членів сім’ї. Повномасштабна війна... Законодавство не оновлене і стосується тільки АТО. Оновлюємо щодо ООС і воєнного стану». У коментарях під цим постом таку ініціативу вітають. Утім, цікавляться, чи залишиться право мобілізуватися за власним бажанням, якщо один із членів родини вже загинув. Таку можливість у проекті змін законотворці не скасовують, залишивши формулювання про те, що бажаючі в зазначений період можуть бути призвані на військову службу за їхньою згодою і тільки за місцем проживання.

Нині проект змін до закону про мобілізаційну підготовку та мобілізацію щодо розширення переліку осіб, які не підлягають призову під час мобілізації (№ 7481), перебуває на розгляді в парламентському Комітеті з питань національної оборони, безпеки та розвідки.