Його пристосовано для вирощування в умовах нашої держави і присвоєно назву "Квартет". Успіху досягла робоча група співробітників СНАУ на чолі із завідувачем кафедри рослинництва Володимиром Троценком.
Батьківщина кіноа - Південна Америка, але тепер може стати перспективною зерновою культурою у "меню" багатьох українських господарств. Рослина відзначається дуже високим вмістом білка: у рисі його 7,5%, у просі - до 10%, у пшениці - 14%, а у кіноа може бути понад 20% білків. Вони ідеально збалансовані: пропорції наближаються до складу коров'ячого молока. Але найважливіше те, що кіноа має низький глікемічний індекс - тобто виготовлені з його борошна продукти підходять діабетикам.
Зовні південноамериканський кіноа дуже схожий на українську лободу і, по суті, може вважатися її далеким родичем. При виведенні "Квартету" сумські науковці, цілком можливо, скористалися генами одного з найбільш життєстійких бур'янів. Але про свої ноу-хау винахідники, як правило, на широкий загал не розповідають.
Сумська область.
Фото з сайту sumy.pro.