У народному фольклорі «бандера смузі» іменують пляшки з легкозаймистою сумішшю, за допомогою яких захисники України у перші дні війни нещадно палили російські танки й іншу бронетехніку. А от на Волині бандерончиками охрестили тутешнє ноу-хау – енергетичні батончики власного виробництва, що їх центнерами відправляють на фронт. 

Рецепт кулінарного дива розробили громадські активісти з механіко-математичного факультету Львівського державного університету імені Франка. А «втілили в життя» сорок волонтерів з міста Нововолинська на Волині під проводом вчительки та дружини воїна ЗСУ, випускниці мехмату ЛДУ Наталії Венгрин (на знімку).

Бандерончик від волинян представляє собою таку 50-грамову цукерочку в пергаментному папері. З’їв – і кілька годин нічого більше не бажаєш «у шлунок вкинути». Ще й пити не так хочеться, як після споживання фабричних снікерсів чи звичайних шоколадок. Тож на енергетичні батончики, дегустатором яких став чоловік Наталії Сергій (наразі він служить у військах ППО), нині дуже великий попит, насамперед, з-поміж розвідників та екіпажів наших танків і БТРів. Адже під час виконання бойових завдань їм буває геть не до гарячого харчування, і бандерончик – як знахідка.

– Спільними зусиллями наша гарна компанія виготовила й відправила на фронт, на Донеччину, Луганщину та Миколаївщину понад сім тисяч бандерончиків. Добра слава про них рознеслася далеко за межі України – поділитися рецептом нещодавно просили навіть волонтери з Італії. Секрету з нього ми не робимо, і такі прохання охоче задовольняємо, – каже ліцейська викладачка математики з Нововолинська Наталія Венгрин. – Основа енергетичних батончиків – звичайна вівсянка, природний консервант – липовий або гречаний мед. Ще до них входять подрібнена курага й чорнослив, сушена малина, в’ялена вишня, горішки – грецькі, фундук та кеш’ю.

Цю масу треба ретельно вимішати, розкласти у форми й витримати добу в холодильнику. По тому ріжеш, загортаєш у пергамент, і чергова партія смаколиків для ЗСУ готова. Зберігати бандерончики можна щонайменше місяць за кімнатної температури, але щиро кажучи, настільки вони ніколи «не залежуються».

Виготовлення енергетичних батончиків для ЗСУ волонтери розгорнули на базі їдальні ліцею № 3 у місті Нововолинську. Причому участь у кулінарному «священнодійстві» беруть і діти. Вони не тільки готують, а й оформляють посилки на фронт (дивись фото). І потім їхні яскраві малюнки ще й перетворюються на обереги для бійців. Тож від бандерончиків користь подвійна!

Фото з особистого архіву Наталії Венгрин.

Волинська область. 

На знімках: Наталя та Сергій Венгрин; чергова партія бандерончиків чекає відправки на фронт; триває процес виготовлення армійських смаколиків