M 142 HIMARS ведуть вогонь. Фото з відкритих джерел.

Українські захисники в очікуванні зброї від союзників бережуть сили, змінюють тактику й готуються до контрольної роботи в серпні.

Бойові дії в Луганській області відзначилися повільними темпами просування з боку армії рф та масованими артилерійськими ударами по населених пунктах. Такого висновку дійшла британська розвідка, аналізуючи останні події на сході України. Тактику «випаленої землі» російська армія може застосувати й у спробі взяти під свій контроль Донецьку область.

Захоплення Лисичанська дає змогу окупантам стверджувати про «прогрес» у досягненні цілей (які, до речі, постійно змінюються, принаймні у публічних заявах) їхньої «спецоперації». Вочевидь, росіяни зробили роботу над помилками проваленого бліцкригу і зараз досягли координації між угрупованнями своїх сил.

У свою чергу Інститут вивчення війни (ISW) припускає, що російські війська готують наступ на Бахмут і Сіверськ, проте після боїв за Лисичанськ навряд чи матимуть успіх. За даними аналітиків, ЗСУ дедалі частіше атакують російську військову інфраструктуру за допомогою вогню з непрямого наведення та наданих США систем HIMARS углибині окупованих територій. Так, українські сили завдали ударів по рашистських складах боєприпасів у Мелітополі 3 липня, в Дібрівному (Харківська область) 4 липня та Сніжному (Донецька область) вночі з 3 на 4 липня.

ISW припускає, що керівництво рф може висувати умови для оперативної паузи після захоплення Лисичанська та кордону Луганської області. Та констатує: російські війська зміцнюють контроль над Сєвєродонецьком і Лисичанськом. Загарбники продовжували наступальні дії на схід від Бахмута для підготовки наступу на Бахмут і Сіверськ, а також безуспішні наступи на північ від Харкова.

Днями начальник Головного розвідувального управління МОУ Кирило Буданов заявив, що на перші значні перемоги України над рф варто чекати в серпні. З ним погоджується і аналітик Defense Express Сергій Згурець. Каже: в серпні ЗСУ зможуть розпочати контрнаступальні дії, після стабілізації всієї лінії фронту. Однак це залежатиме від обсягів надходження західної зброї. Згурець вважає, що у ворога, навіть ураховуючи накопичення резервів, не буде сил для того, щоб продавити нашу оборону безпосередньо у Слов’янську та Краматорську.

«Серпень може стати початком стабілізації всієї лінії фронту. Тобто коли ворог не може продовжувати активні наступальні дії, а Збройні Сили України зможуть проводити контрнаступальні дії. Зокрема, ми говоримо про правий берег Дніпра в Херсонській області. Тому, я вважаю. що успішні контрнаступальні дії ЗСУ в Херсонській та Запорізькій областях зможуть змінити становище щодо переговорів з рф», — сказав Сергій Згурець.

Проте, на думку експерта, і контрнаступ української армії не зможе привести до переговорів з москвою. Оскільки головною метою путіна є знищення державності України. І про це не варто забувати.

Отже, канікули на фронті російсько-української війни до повної нашої Перемоги не передбачені.