Хоча до 15% їхнього врожаю традиційно припадало на Херсонщину, де цьогоріч ними було засіяно майже 40 тисяч гектарів. Потребу у вітамінній продукції, очікується, вдасться компенсувати передусім за рахунок центральних та західних областей, які не зачепила рашистська окупація.

Деякі регіони, зважаючи на ситуацію, збільшили площі під овочами борщового набору, щоб перекрити їх нестачу через тимчасову окупацію південних областей та бойові дії на території України, зазначив директор департаменту аграрного розвитку Мінагрополітики Ігор Віштак.

За його словами, в державі завжди спостерігалося перевиробництво плодово-ягідних культур. Тому Вінницька, Чернівецька, Хмельницька, Дніпропетровська, Львівська та Полтавська області, які є найбільшими виробниками у цьому сегменті, цілком зможуть забезпечити потреби громадян країни. Щодо кавунів, то тут ситуація складніша. Звичайно, херсонських нам не замінить ніхто і розраховувати на низьку вартість не треба, але врожай з центральних та частково південних регіонів дещо компенсує цю нестачу.

Варто додати, що на руку споживачам овочів і нинішня спека, яка сприяє дочасному дозріванню. Вирощені під плівкою овочі ранніх сортів - буряки, моркву, капусту - вже збирають майже по всій країні, і це стабілізує ціни.

Важливий момент: значна частина згаданої вітамінної продукції вирощується на городах. Це також наповнює ринок.

Як дивно, вгамовуватимуть попит й занадто високі ціни на ранні овочі, які з усіх сил намагаються втримувати реалізатори, але все одно, щоб продати, змушені йти на поступки. Адже платоспроможність середньостатистичних громадян впала, а продукції дедалі більше, і, звісно, по 40-45 гривень за кілограм огірки для консервації навряд чи хто купуватиме.

Рятують ситуацію й минулорічні запаси. Приміром, стара картопля конкурує з молодою, тож ціни на останню стрімко падають.