Про це інформує Комітет Верховної Ради України з питань енергетики та ЖКП на власній сторінці у мережі Фейсбук.

Причиною такого рішення стала "систематична нездатність "газпрому" заповнювати свою частину потужностей".

Про рішення заявила міністерка енергетики Леонора Гевесслер під час прес-конференції, додавши, що газовий регулятор е-Control уже почав процес виведення "газпрому".

"Якщо клієнти не зберігають газ, то потужності потрібно передати іншим. Це критична інфраструктура, вона нам потрібна нині у такій кризі. Саме це зараз відбувається у разі з "газпромом" і його сховищами Гайдах", - сказала Леонора Гевесслер.

Підземне сховище газу Гайдах - найбільше підземне сховище газу в Австрії, розташоване недалеко від Зальцбурга. Потужностями ПСГ керують кілька операторів, найбільшим з яких є GSA, дочірня компанія "газпрому". Станом на 4 липня її частина в ПСГ, за даними асоціації Gas Infrastructure Europe, заповнена на 0%. Потужності іншого оператора ПСГ - компанії Astora - заповнені на 50,8%. Загалом по Австрії цей показник становить лише 46,29% при встановленому рівні 80%.

Оскільки "газпром" не використовує свої потужності, у травні уряд Австрії попередив російську фірму про передачу сховища іншим компаніям у разі його подальшого невикористання. 1 липня набув чинності закон, який дає змогу це зробити, повідомляє Reuters.

Австрія отримує майже 80% газу з росії, але після початку повномасштабної війни в Україні Австрія звинувачує москву у використанні газу як зброї у геополітичній боротьбі. Побоюючись, що росія може не заповнити свої об?єми в ПСГ, Австрія розглядає альтернативні суб'єкти управління сховищами та намагається диверсифікувати джерела заповнення газових сховищ.

"Голос України".

Фото з Фейсбук-сторінки Комітету Верховної Ради України з питань енергетики та ЖКП.