Про це заявив Прем’єр-міністр Денис Шмигаль під час Міжнародної конференції з питань відновлення України, що відбулася у швейцарському місті Лугано. Її підсумком стала спільна декларація про підтримку України на шляху відновлення після військової агресії рф.

У конференції, організованій спільно Швейцарією та Україною, взяли участь представники понад 40 держав та більш як 20 міжнародних організацій (таких як МВФ, Світовий банк, ЄБРР, ВООЗ, ЮНІСЕФ та інших). Була присутня очільниця Єврокомісії Урсула фон дер Ляєн. А Президент України Володимир Зеленський відкрив захід за допомогою відео-зв’язку.

Як повідомляв «Голос України», активну участь у конференції взяли й парламентарії. Зокрема, Голова Верховної Ради України Руслан Стефанчук та делегація народних депутатів. Тож конференція мала чіткий парламентський вимір, що засвідчив важливість участі законодавців у відновлювальних процесах.

Представив План відновлення Прем’єр-міністр Денис Шмигаль. Він містить 24 напрямки. Головні вектори — національна безпека та європейська інтеграція, а діджиталізація та зелений курс проходять наскрізною ниткою через усі проекти.

Скільки це коштуватиме?

Найвитратнішими стали пункти про відновлення і модернізацію житла та інфраструктури регіонів. На неї потрібно 150—250 млрд доларів. Розширення та інтеграція логістики з ЄС коштуватиме 120—160 млрд доларів. Третьою за вартістю стала програма енергетичної незалежності та «зеленого» курсу — 
130 млрд доларів.

Також план відбудови включає виділення 60—80 млрд доларів на макрофінансову стабільність, 75 млрд доларів — на забезпечення конкурентного доступу до капіталу і по 50 млрд доларів — на розвиток секторів оборони та економіки, інформує Суспільне.

План відбудови розділений на три ключові етапи: перший — негайне відновлення ще під час війни; другий — швидке відновлення після завершення воєнних дій (орієнтовно триватиме рік); третій — глобальна, довгострокова трансформація України з урахуванням принципів ЄС.

Водночас Денис Шмигаль зазначив, що ключовим джерелом відновлення мають бути конфісковані активи росії та російських олігархів. За словами прем’єра, це – 300—500 млрд доларів. Також частина коштів на відновлення надходитиме з бюджету України.

Цікаво також те, що під час презентації прем’єр продемонстрував на мапі, які регіони України відновлюватиме та чи інша держава світу. Наприклад, Італія відповідатиме за відбудову Рівненської області, Німеччина — Чернігівської, Канада — Сумської, США та Туреччина — Харківської тощо.

До речі

У Лугано Прем’єр-міністр Денис Шмигаль зустрівся з Генеральним секретарем Організації економічного співробітництва та розвитку Матіасом Корманом і передав йому від імені України заявку на вступ нашої держави до ОЕСР (на знімку).

«Сподіваємося, що Рада ОЕСР розгляне цей документ, аби ми могли приєднатися якнайшвидше», — підкреслив Д. Шмигаль і додав, що Україна поділяє всі цілі та цінності Організації, а членство в ній є одним із наріжних каменів успішного відновлення і розвитку України.

Партнери обіцяють підтримати

До слова, іноземні учасники конференції активно підтримали пропозиції українського уряду. Виступаючи на Конференції з відбудови України, Президент Європейської комісії Урсула фон дер Ляєн сказала, що Європейський Союз створить центральну платформу для координації зусиль з відновлення, а також допоможе зміцнити статус України як кандидата на членство в ЄС, наданий минулого місяця.

«З початку війни Європейський Союз мобілізував майже 6,2 мільярда євро (6,48 мільярда доларів) фінансової підтримки, — сказала фон дер Ляєн. — І буде більше. Ми активно долучатимемося до середньо- та довгострокової відбудови».

«Мета кремля — військово-політичне та економічне знищення України, — сказала вона. — Вони хочуть підірвати саме існування України як держави. Ми не можемо і не допустимо цього».

Представниця Європейського банку реконструкції та розвитку запевнила, що ЄБРР має намір цьогоріч інвестувати в Україну щонайменше 1 млрд євро. Вона додала, що вже підписано угоди на 600 млн євро інвестицій в реальну економіку, особливо для підтримки життєво важливої інфраструктури та приватного сектору, а також щоб дати відповідь на виклики, пов’язані з продовольчою та енергетичною кризами.

Представниця уряду Іспанії запевнила, що її країна розглядає можливість надання 250 мільйонів євро допомоги Україні. Вона зауважила, що від початку російської агресії на потреби України Іспанія виділила найбільший пакет гуманітарної допомоги, який вони схвалювали для однієї держави.

Представник Швеції повідомив, що його уряд виділяє на проекти з відбудови України додаткові 6 млн євро, а також майже 1,5 млн євро на розмінування та ядерну безпеку. Він зазначив, що загальна підтримка Швеції, починаючи з лютого, вже перевищила 380 млн євро.

Данія виділить 13,5 млн євро на проект у сфері теплопостачання Миколаєва, розповів представник цієї країни. За його словами, Данія вже передала Україні гуманітарної і військової допомоги на більш як 400 млн євро.

Нідерланди виділили 200 млн євро кредиту для України, які через МВФ буде витрачено на повсякденні потреби державного сектору країни, зокрема виплату зарплат.
Президент Швейцарії Ігнаціо Кассіс заявив, що його країна подвоїть фінансування у рамках двосторонньої співпраці з Україною до понад 100 млн швейцарських франків (більш як 100 млн доларів) до кінця 2023 року.

І це далеко не повний список заяв про готовність взяти участь у відбудові від представників країн Західного світу.

Про двосторонню підтримку мова йшла під час численних переговорів на полях конференції. Зокрема, варто сказати, що Денис Шмигаль провів окрему зустріч з виконавчим віце-президентом Європейської комісії Валдісом Домбровскісом. Головною темою діалогу стали заходи, що сприятимуть посиленню торгівлі України з ЄС.

Під час зустрічі прем’єрів України і Чехії Денис Шмигаль та Петер Фіала скоординували наступні дії щодо протистояння російській агресії та обговорили практичну реалізацію Плану відновлення України. 

Із Прем’єр-міністром Литви Інгрідою Шимоніте глава українського уряду обговорив посилення співпраці для розширення експортних можливостей України, насамперед експорту врожаю. 
На зустрічі з міністром закордонних справ Великої Британії Ліз Трасс Денис Шмигаль поділився баченням уряду щодо розвитку України після Перемоги. 

Денис Шмигаль також провів зустріч із директором Європейського департаменту Міжнародного валютного фонду Альфредом Каммером. Сторони порушили питання функціонування економіки України у воєнний період, розвитку сфери енергетики та впровадження реформ.

Наступна конференція з відновлення України відбудеться у Великій Британії в 2023 році.

Фото з Урядового порталу.