Ідеться насамперед про операції, які належать до отримання власності в користування та до списання боргу.

Відповідний проект змін уже зареєстрували у Верховній Раді представники фракції "Слуга народу". Тепер він перебуває на розгляді в парламентському комітеті з питань фінансів податкової та митної політики.

Закон про основні засади примусового вилучення в Україні об'єктів права власності російської федерації та її резидентів прийняли у Верховній Раді ще на початку березня цього року. Тепер, ураховуючи різноманітність та відмінність активів за видами та категоріями, що можуть бути вилучені або вже вилучені відповідно до цього закону, необхідно забезпечити максимальну ефективність управління об'єктами права власності рф, вилученими за рішенням Ради національної безпеки і оборони, кажуть законотворці.

З цією метою опрацьовують два аспекти питання. Передусім ідеться про надання Кабінету Міністрів права приймати рішення про розпорядження вилученими об'єктами шляхом їх передачі суб'єктам. При цьому враховуватиметься вид вилученого об'єкта та належність його активу до профілю діяльності суб'єкта. Водночас, ураховуючи стратегічну функцію в період воєнного стану підприємств, установ та організацій України й господарських товариств, у статутному капіталі яких понад 50 відсотків акцій належать державі, для економічної їх підтримки пропонується списати борги таких суб'єктів перед банками, що перебувають під контролем російської федерації, права вимоги боргів яких були примусово вилучені. Такі нововведення передбачаються законопроектом № 7526, який також нині перебуває на розгляді в парламенті.

Отож у рамках цих змін, задля економічних інтересів суб'єктів господарювання, які наділяються вилученим майном, пропонується вдосконалити Податковий кодекс у частині, яка стосується податку на прибуток. Це дасть змогу дотриматися основних засад податкового законодавства в частині забезпечення однакового підходу до всіх платників, незалежно від форми власності, наголошується в пояснювальній записці, яка супроводжує проект змін. І дасть можливість уникнути викривлення показників під час розрахунку податку на прибуток у зв'язку з отриманням державними підприємствами репарацій, та захистити економічні інтереси суб'єктів господарювання, які наділяються вилученим майном.

Законодавці наголошують, що проект змін до Податкового кодексу щодо окремих питань передачі примусово вилучених об'єктів права російської федерації та її резидентів (№ 7527) розроблено з метою забезпечення максимальної ефективності управління цими об'єктами.