Голова Комітету Верховної Ради України з питань соціальної політики та захисту прав ветеранів Галина Третьякова, голова підкомітету з питань соціального захисту і реабілітації осіб з інвалідністю та регулювання діяльності їхніх підприємств і громадських об’єднань Комітету Верховної Ради України з питань соціальної політики та захисту прав ветеранів Сергій Гривко, голова підкомітету з питань соціального захисту прав ветеранів Комітету Верховної Ради України з питань соціальної політики та захисту прав ветеранів Анатолій Остапенко (праворуч) під час засідання.

Лише за перших п’ять тижнів від початку повномасштабного вторгнення росії в Україну, рятуючись від війни, кордон із сусідніми країнами перетнули понад чотири мільйони українців, багато людей стали внутрішньо переміщеними особами. Усі вони потребують захисту та підтримки. Саме цьому питанню й були присвячені слухання, що відбулись нещодавно в Комітеті Верховної Ради з питань соціальної політики та захисту прав ветеранів за участі ще чотирьох комітетів: з питань інтеграції України до ЄС; з питань гуманітарної та інформаційної політики; з питань прав людини, деокупації, реінтеграції тимчасово окупованих територій у Донецькій, Луганській областях та АРК, м. Севастополя, національних меншин і міжнаціональних відносин; з питань зовнішньої політики та міжпарламентського співробітництва («Голос України» вже писав про це).

Нині Комітет з питань соцполітики зібрався на засідання, аби затвердити рекомендації цих слухань, адже, як зауважила його голова Галина Третьякова, парламент намагається швидко реагувати на виклики часу та на-працьовувати необхідні законодавчі зміни.

«Секретаріати комітетів дуже щільно відпрацювали всі пропозиції, і на рекомендації ми вийшли із системними пропозиціями до уряду та парламенту», — наголосила Галина Третьякова, зауваживши, що вимушено переміщених осіб можна розділити на три категорії. Перша — це внутрішньо переміщені особи всередині країни. Друга — вимушено переміщені за кордон та третя — депортовані українці, яких вивезли примусово. «Щодо українців, які перемістились усередині країни, то ми постійно розглядаємо пов’язані з ними питання на засіданнях комітету. Стосовно наших громадян, які перебувають за кордоном, та депортованих підготовлено дані рекомендації», — зазначила голова Комітету з питань соцполітики.

За словами Галини Третьякової, рекомендації охоплюють усі потреби, з якими українці стикаються за кордоном. Це, зокрема, мовне питання, робота консульств та послів, житло, навчання, соціальне забезпечення, пошук роботи, інформаційні проблеми тощо.

Є й інші потреби, такі як мобільний зв’язок, транспорт, — додала глава комітету, подякувавши принагідно країнам, які прихистили українців і зробили для них безоплатний проїзд.

«Це не можна зробити на постійній основі, але ми вдячні Польщі, яка прийняла найбільшу кількість наших вимушено переміщених осіб», — сказала вона.

Подякувала Галина Третьякова й головам інших комітетів за ініціативу проведення таких слухань. «Ми провели слухання, які за структурою дуже схожі на парламентські. На жаль, нині ми не можемо надовго збиратись у Верховній Раді, але засідання п’яти комітетів — це саме той прототип», — зазначила депутат.

Свої зауваження до проекту рекомендацій озвучили й інші народні обранці — представники комітету. Зокрема, Михайло Цимбалюк запропонував доповнити проект пунктом про те, що законопроекти, які регулюють питання захисту прав ВПО, мають вважатися пріоритетними та розглядатись першочергово. Крім того, народний депутат висловився за доповнення рекомендацій пропозицією щодо збільшення розміру пенсій та інших соціальних виплат найбіднішим громадянам — тимчасово переміщеним особам. Парламентарій вважає за доцільне, щоб комітет хоча б раз на два місяці заслуховував звіт урядовців щодо виконання цих рекомендацій. Це він також запропону-вав прописати в документі.

Зрештою, представники комітету назвавши пропозиції М. Цимбалюка слушними, підтримали їх та проект рекомендацій в ціло-му. Водночас Галина Третьякова зауважила, що всі пенсії виплачуються громадянам України, незалежно від того, де вони перебувають, та повідомила, що найближчим часом буде ухвалено зміни до бюджету стосовно збільшення соцвиплат внутрішньо переміщеним особам і пенсій.

Власне, в рекомендаціях містяться пропозиції як до міністерств та відомств, так і до парламенту. Зокрема, законодавчій гілці рекомендується сприяти невідкладному розгляду проекту закону «Про ратифікацію Угоди між Україною та ЄС про участь України у Програмі ЄС «Цифрова Європа» (2021—2027)», а також прискорити розгляд урядового законопроекту про внесення змін до деяких законодавчих актів щодо вирішення батьками питань тимчасового виїзду дітей за межі України (№ 6146).

Кабінету Міністрів пропонується забезпечити розвиток співробітництва з державами-членами та інституціями ЄС, іншими іноземними державами з метою гарантування дотримання прав громадян України, які внаслідок воєнних дій залишили територію України і перебувають за кордоном; прискорити процедуру ратифікації укладених міжнародних угод, якими врегульовуються питання реалізації громадянами України прав на працю, соціальне та пенсійне забезпечення.

А також ініціювати офіційне звернення до держав—членів ЄС щодо залучення Європейського агентства з охорони зовнішніх кордонів країн—членів ЄС (Frontex) до заходів із захисту прав громадян України, які вимушено перемістилися за кордон через військову агресію РФ.

Водночас уряд має розробити та впровадити комплексну Стратегію державної політики з питань повернення трудових ресурсів в Україну.

Ідеться в рекомендаціях і про захист українських громадян, яких примусово вивезли на територію російської федерації та республіки білорусь. Наразі уряд має розробити ефективний механізм їх повернення з урахуванням: забезпечення процедури ідентифікації та верифікації примусово вивезених осіб із метою підтвердження належності до громадянства України та подальшого виготовлення документів, необхідних для повернення в Україну; документування та забезпечення ефективного розслідування злочинів примусового вивезення громадян України з територій, охоплених бойовими діями та тимчасово окупованих територій; звернення до міжнародних організацій щодо сприяння поверненню українських громадян.

Далі, відповідно до Регламенту, рекомендації має схвалити кожен із комітетів—учасників слухань у межах предметів відання.

ЦИФРА

Найбільше людей виїхало з України у проміжку з 27 лютого по 9 березня. У цей період кордон України на виїзд перетнули 1649088 людей. Щоденно з країни виїжджали понад 150000 людей. 6 березня кордон перетнули 210526 осіб, що є найбільшим показником за один день. З України виїхали 1,4 мільйона (18,8 відсотка), майже кожна п’ята дитина.

Фото Сергія КОВАЛЬЧУКА.