Французький Дюнкерк може стати містом-побратимом Бучі. Така пропозиція прозвучала під час поїздки делегації Сенату Французької Республіки на чолі з його Головою Жераром Ларше в Бородянку та Бучу. Разом із Першим заступником Голови Верховної Ради Олександром Корнієнком вони відвідали ці містечка в межах свого робочого візиту в Україну. Члени делегації на власні очі побачили наслідки окупації населених пунктів збройними силами російської федерації, побували в місці масового поховання цивільних громадян, вбитих російськими окупантами біля церкви Святого апостола Андрія Первозванного та Всіх Святих у Бучі.

"Ми відвідали ці місця в супроводі міських голів, панотця та Першого заступника Голови Верховної Ради, - сказав пізніше Жерар Ларше. - Я особисто і всі сенатори, які супроводжують мене, не їдемо звідси такими, як приїхали. Побачене надзвичайно глибоко вразило нас. Щиро висловлюємо співчуття всьому українському народові. Але одна з важливих речей - щоби ті, хто є винуватцями цих злочинів, а саме представники росії і російського керівництва, відповіли за свої дії. Бо неможливо бути постійним членом Ради Безпеки ООН, але водночас робити так, щоби жодна з тих цінностей, на яких ґрунтується світовий порядок, не була дотримана. Як це робилося, зокрема, тут, у Бучі".

За словами Голови Сенату, Франція наполягає на тому, що має відбутися судовий розгляд на міжнародному рівні всіх злочинів та злодіянь росіян. "Саме тому ми, представники різних політичних сил у Сенаті Франції, погоджуємося та підтримуємо повною мірою те, що було зроблено", - наголосив він, нагадавши, що кращі спеціалісти французької жандармерії були направлені в передмістя Києва для того, щоб зробити необхідну роботу для ідентифікації тіл, жертв злочинів, скоєних у Бучі. "Це дасть змогу у документальний, предметний спосіб обґрунтувати всі ті позови, які будуть розглядатися на рівні міжнародної юстиції", - резюмував політик.

Ж. Ларше зауважив: усі члени делегації свого часу були міськими головами різних міст у Франції. Тож усі вони висловили солідарність міським головам понівечених українських міст. Перебував у делегації і представник північного регіону Франції - Дюнкерка. Саме від нього надійшла пропозиція встановити "окремі побратимські зв'язки з Бучею". "Місто Дюнкерк знає, що таке страждання, переживши свій епізод у 40-х роках минулого століття", - зауважив Ж. Ларше.

"Франція була надзвичайно активна у вияві солідарності стосовно тих українців, які шукали безпеки, і численні французькі громади прийняли їх у себе, - продовжив глава Сенату, відповідаючи на запитання про перспективи надання Україні озброєння. - Але ми свідомі того, що цього недостатньо. І що одна з форм підтримки, яку ми мусимо надавати Україні, насправді перебуває у військовій площині". Саме тому, за його словами, і виникла ініціатива щодо надання артилерії.

Перший заступник Голови Верховної Ради Олександр Корнієнко подякував делегації Сенату Франції під орудою Голови Сенату Жерара Ларше за серйозний і насичений подіями візит, "насичений можливими результатами і рішеннями для України".

О. Корнієнко відзначив, що представники Сенату, поспілкувавшись із нашими міськими очільниками, краще і глибше зрозуміли проблематику, яка є в передмісті Києва після жахливої російської окупації.

"Сподіваємося, що Французька Республіка й надалі нас підтримуватиме так, як вона підтримує наші європейські прагнення", - резюмував О. Корнієнко. Він також акцентував на необхідності допомоги нам зброєю.