За словами Першого віцеспікера, російські солдати знали, що руйнують саме культурні об’єкти, а це означає, що їхні дії були свідомими.

«Перед нами розстріляний під час окупації пам’ятник Тарасові Шевченку. російські солдати не могли цього не знати. А це означає, що вони це робили цілеспрямовано. Це ще раз доводить, що росія сьогодні не просто воює з Україною, вона свідомо веде війну проти української культури, намагається знищити нашу спадщину, надбання та історію», — наголосив Олександр Корнієнко. 

Також Перший віцеспікер нагадав, як у перші дні повномасштабного вторгнення росії в Україну війська рф випустили ракети по краєзнавчому музею в Іванкові на Київщині та як у травні внаслідок російського обстрілу було знищено музей Григорія Сковороди на Харківщині.

«Є випадки не лише руйнувань об’єктів культурної спадщини України, а й викрадення експонатів. Ми розуміємо, що це цілеспрямована політика російської федерації — знищувати, красти, вивозити культурні надбання, щоби потім сказати: «А тут нічого не було». Але ми не дозволимо це зробити! МКІП фіксує воєнні злочини російських військ проти культурної спадщини України. Зрозуміло, що остаточний облік можна буде провести лише після повернення всіх наших територій, але вже сьогодні ми закликаємо наших західних партнерів допомагати у відновленні України та збереженні нашої культурної спадщини», — резюмував Олександр Корнієнко.

Довідка

Станом на 8.07.2022 року, у МКІП зафіксували 417 воєнних злочинів російських військ проти культурної спадщини України. 126 об’єктів пам’яток архітектури та містобудування України зазнали руйнацій та пошкоджень унаслідок  російських обстрілів. Постраждали від воєнних дій окупантів 196 релігійних споруд та 172 інші культурні будівлі.

Прес-служба Апарату Верховної Ради України