Про це інформує Комітет Верховної Ради України з питань енергетики та ЖКП на власній сторінці у мережі Фейсбук.

Як повідомляє Reuters, в урядових структурах Німеччини побоюються, що росія може продовжити технічне обслуговування, щоб ще більше посилити газову кризу в Європі. Обмеження постачання газу до Європи порушує виконання плану закачування газу до ПСГ, затвердженого Європейською комісією.

"Не буде дивно, якщо зараз буде знайдено якусь маленьку технічну деталь, щоб можна було заявити: "Тепер ми більше не можемо запустити "Північний потік-1", - сказав міністр економіки Німеччини Роберт Габек, пише Reuters.

Минулого місяця російська компанія "газпром" скоротила поставки природного газу трубопроводом "Північний потік-1" на 60%. російська компанія переконувала, що таке рішення було ухвалене у зв'язку із затримкою у транспортуванні через санкції проти росії ключового обладнання для функціонування газопроводу "Північний потік-1".

Обладнання, яке було відправлено на ремонт до Канади, через санкції проти нафтогазової галузі росії не могло повернутись оператору трубопроводу.

Однак на заклик німецьких чиновників уряд Канади повідомив про дозвіл на повернення відремонтованого обладнання для "Північного потоку-1".

Міністр природних ресурсів Канади Джонатан Вілкінсон у суботній заяві повідомив, що дозвіл вирішили видати після обговорень з "європейськими друзями та союзниками" та Міжнародним енергетичним агентством.

"За відсутності необхідного постачання природного газу економіка Німеччини постраждає від значних складнощів, а самі німці будуть під загрозою того, що з наближенням зими не зможуть опалювати свої будинки", - заявив Вілкінсон, повідомляє Bloomberg.

Уряд України висловив глибоке розчарування у зв'язку із рішенням уряду Канади повернути до Німеччини відремонтоване обладнання "Північного потоку-1".

Комітет поділяє позицію уряду України та вважає, що рішення уряду Канади посилює можливість росії використовувати енергоресурси та трубопроводи як інструмент політичного впливу.

"Голос України".

Фото з Фейсбук-сторінки Комітету Верховної Ради України з питань енергетики та ЖКП.