У Комітеті Верховної Ради з питань здоров'я нації, медичної допомоги та медичного страхування триває робота з підготовки до другого читання проекту закону "Про внесення змін до деяких законів України щодо підвищення доступності медичної та реабілітаційної допомоги у період дії воєнного стану" (№ 7422).

Авторами цієї законодавчої ініціативи виступила група народних депутатів, до якої ввійшли понад 30 обранців, зокрема Михайло Радуцький, Марія Мезенцева, Оксана Дмитрієва, Дмитро Разумков та Михайло Цимбалюк.

"Під час повномасштабної війни з Росією сотні українських військових та цивільних щодня отримують поранення. Загальну кількість людей, які отримали такі поранення під час бойових дій, дуже важко порахувати, але це тисячі-тисячі українців. Лікарні переповнені, медики в багатьох регіонах, особливо наближених до передової, працюють без вихідних і відпочинку. І ще давайте не забувати про те, що ці важкі поранені найближчим часом потребуватимуть серйозної реабілітації. Тому цей законопроект на часі. На період дії воєнного стану ним спрощується доступ до надання медичної і реабілітаційної допомоги людям, які готові і вміють це робити, в тому числі на волонтерських засадах", - наголосив під час розгляду законопроекту в сесійній залі в першому читанні Олег Кулініч ("Довіра").

Яна Зінкевич ("Європейська солідарність"), яка до того ж з 2014 року очолює Медичний Добровольчий Батальйон "Госпітальєри", назвавши цей законопроект "дуже важливим", також висловилась за його ухвалення.

"За останні місяці, на жаль, ворог майже зруйнував нашу медичну інфраструктуру. Дуже велика кількість медичних працівників долучилися до війська, до лав ЗСУ, ТРО та інших добровольчих і легальних формувань. І в тому числі дуже велика частина жінок-медиків виїхали разом зі своїми дітками за кордон, рятуючи їх від російської навали. Тому нині маємо екстрено реагувати і долучати максимальну кількість лікарів з іноземних держав, у тому числі навчати нових працівників для того, щоб ми могли повністю осягнути весь той рівень потреби в медичній реабілітації, яка в нас буде виникати, навіть уже виникає", - наголосила вона.

Власне, за словами одного з авторів проекту, Оксани Дмитрієвої ("Слуга народу"), законопроект передбачає можливість залучати іноземних медичних працівників та фахівців із реабілітації, крім громадян росії та білорусі, до надання медичної допомоги за спрощеною процедурою, якої вимагають умови воєнного стану. "Нині це складна процедура, яка становить не менш ніж 6-9 місяців, а залучення іноземних лікарів ми потребуємо вже нині", - констатувала вона, додавши, що документ передбачає використання телемедицини та телереабілітації.

"Це дуже важливо, коли не всі громадяни мають можливість доступу до якісної медичної допомоги, і це дуже важливо для наших лікарів, адже телемедицина - це ще і про те, щоб мати можливість консультуватись з іноземними лікарями у складних випадках", - сказала О. Дмитрієва, зауваживши водночас, що законопроект розширює можливості залучення волонтерів-медиків до надання медичної та реабілітаційної допомоги в період дії воєнного стану.

Та, певно, найголовніше, наголосила народний депутат, це те, що законопроект дає можливість медикам, які змушені були виїхати з тимчасово окупованих територій та територій, де ведуться бойові дії, надавати медичну допомогу не за місцем, зазначеним у ліцензії (як це є нині), а за місцем перебування.

Документ передбачає внесення змін до низки законів, зокрема "Про реабілітацію у сфері охорони здоров'я", "Про волонтерську діяльність", "Про захист персональних даних", "Про ліцензування видів господарської діяльності" та до Основ законодавства України про охорону здоров'я. Він підтриманий Міністерством охорони здоров'я, Національною службою здоров'я та профільним комітетом.