Із наближенням «часу Х» — саміту «Східного партнерства» у Вільнюсі — євромайдани у Києві змінюють свій формат. З одного боку, майдани об’єднуються, а з другого, їхні учасники дедалі більше прагнуть уникати партійної символіки, тримаючи в руках лише стяги України та Євросоюзу.

Спочатку мітинги тривали на двох сусідніх площах — Європейській та Майдані Незалежності. Рішення про об’єднання двох євромайданів опозиційні політичні сили прийняли після того, як до акцій долучилося столичне студентство — представники Київського національного університету імені Шевченка, Києво-Могилянської академії, НТУ «КПІ», Київського національного економічного університету, Національного педуніверситету імені Драгоманова та інших вишів. Чимало студентів приїхали до столиці й зі Львова. Студентство мітингувало на Майдані Незалежності без жодної партійної символіки, тоді як на Європейській площі майоріли прапори опозиційних партій «Батьківщина», «Свобода», «УДАР» та інших опозиційних політичних сил. І коли близько трьох тисяч учасників акції з Європейської площі пройшли до Майдану, їх зустріли оплесками. Представники студентської молоді у своїх виступах закликали всіх студентів України приєднатися до акції, і, окрім традиційних євроінтеграційних гасел, лунали й суто студентські вимоги — скажімо, збільшити кількість бюджетних місць у вишах чи дозволити цілодобовий доступ до гуртожитків.

Після об’єднання євромайданів було демонтовано наметове містечко та сцену на Європейській площі. Студенти в своїх коментарях наголошували, що виступають за європейський вибір України, прагнучи жити за європейськими стандартами, однак не підтримують жодну політичну силу. «Я тричі була в Європі й хочу продовжити там навчання, і щоб мої діти жили, як в Європі, — сказала студентка «могилянки» Марія, — однак не хочу підігрувати чужим політичним скрипкам».

Утім, Євромайдан не став аполітичним. Політики і громадські діячі (і не лише українські) активно виступають перед учасниками мітингу із закликами підтримати курс на європейську інтеграцію та підписання Угоди про асоціацію з ЄС. Лідер «УДАРу» Віталій Кличко зі сцени привітав об’єднання двох майданів, назвавши його символічним. «Об’єднання — це єдиний шлях для України. Ми повинні об’єднатися в нашому прагненні жити в європейській країні за європейськими правилами, — наголосив Кличко. — Тому що в об’єднанні ми — сила». Лідер «Свободи» Олег Тягнибок заявив, що українці як сильна нація доведуть свою єдність та спроможність подолати режим. Лідер фракції «Батьківщина» Арсеній Яценюк напередодні відльоту до Вільнюса поспілкувався з учасниками Євромайдану. В інтерв’ю журналістам він повідомив, що у Вільнюсі керівники трьох опозиційних фракцій візьмуть участь у саміті лідерів країн «Східного партнерства» та проведуть велику кількість зустрічей: із керівництвом Європейського Союзу, міністрами закордонних справ ЄС. «Наше завдання — донести волю народу, що українці хочуть підписати Угоду з ЄС, щоб Європейський Союз не зачинив двері перед Україною», — наголосив А. Яценюк.

На майдані перед мітингувальниками виступила й голова Сейму Литовської Республіки Лорета Граужинєнє, котра 26 листопада терміново прибула до Україні з офіційним візитом з метою переконати українську владу не відмовлятися від укладання Угоди про асоціацію з ЄС на саміті у Вільнюсі. Голова Сейму Литви привітала учасників акції та висловила їм вдячність за обстоювання європейського вибору України, заявивши, що «Україна, поза сумнівом, є європейською державою», а Литва вірить у правильний вибір та успіх народу України. Перед учасниками Євромайдану також виступили парламентарії з Польщі.

Загалом акції протесту нині відбуваються мирно, не агресивно. Люди гріються біля металевих бочок із вогнем та співають пісень. Однак політичне напруження не спадає. Деякі політики — народні депутати з опозиційних фракцій — закликають до радикальніших дій. Олександр Турчинов («Батьківщина») у своєму виступі знову агітував пікетувати Кабмін та провести позачергове засідання Верховної Ради. До речі, відучора під Кабміном, який досі охороняють кордони правоохоронців, терміново розпочали... ремонт бруківки.

На жаль, не минулося без чергових провокацій. Зокрема, в натовпі біля стели Незалежності декілька чоловіків у масках підпалили і кинули фаєр біля пункту обігріву. Втім, на провокацію оперативно зреагували активісти, фаєр швидко загасили, а провокаторів під руки вивели з натовпу і відпустили. Після цього організатори повторно оголосили правила поведінки і попросили студентів не втручатися в конфлікти і в разі щонайменшої підозри відходити від місця провокації.

А вчора вночі невідомі спалили автомобіль одного з організаторів Євромайдану, координатора громадського руху «Спільна справа» Олександра Данилюка. Як повідомила прес-служба руху, автомобіль, який було припарковано біля будинку в Солом’янському районі, де мешкає громадський активіст, було знищено вщент.

Мітинг на Майдані Незалежності.

Фото Сергія КОВАЛЬЧУКА.