Про це повідомила прес-служба парламенту з посиланням голову Комітету Верховної Ради з питань фінансів, податкової та митної політики Данила Гетманцева.

"Попри триваючу війну, яка серйозно впливає на роботу бізнесу, за даними одного з провідних сайтів Work.ua кількість пропозицій робочих місць у червні порівняно з травнем зросла на 67 відсотків. Після березневого шоку і обвалу - збільшення пропозицій спостерігається четвертий місяць поспіль", - ідеться в повідомленні.

Як зазначається, серед п'ятірки лідерів за кількістю запропонованих вакансій - Київська, Львівська, Дніпропетровська, Одеська та Івано-Франківська області.

У повідомленні зазначають, що план відновлення України передбачає низку заходів, спрямованих на істотне скорочення безробіття і зростання зайнятості. Серед іншого це запуск онлайн електронного ринку вакансій "єРобота"; запровадження оплачуваних громадських та суспільно корисних робіт для безробітних; розвиток програми швидкого перенавчання працівників для зміни фаху та спрямування їх у сектори з більшим попитом; зменшення навантаження на роботодавця; запровадження декларативного принципу реєстрації фізичної особи підприємцем.

Також впроваджено програму мобільності шляхом підтримки у переїзді на роботу до іншого регіону.

Тим часом у червні в столиці 86 відсотків підприємств уже відновили роботу. Отже, частка непрацюючих підприємств скоротилася до 14 відсотків, тоді як ще в березні цей показник становив 32 відсотки.

Про це інформує Департамент економіки та інвестицій Київської міської військової адміністрації.

Одночасно зросла завантаженість потужностей столичних підприємств до 60 відсотків, що на 20 відсотків більше, ніж у квітні.

За даними Київського міського центру зайнятості, станом на початок червня до 15,4 тисячі зросла кількість вакансій на ринку праці. Зростає кількість претендентів на одне робоче місце: якщо на початку квітня на одну вакансію претендували троє осіб, то в червні цей показник збільшився до 10 осіб. Найбільш затребувані нині у столиці водії трамваїв, прибиральники, медичні сестри (брати), електромонтери і слюсарі.

Водночас посилились негативні тенденції в економіці. Зокрема на 15,5 відсотка, до 18 тисяч гривень, скоротився рівень зарплати, тоді як у січні кияни отримували в середньому 21,3 тисячі гривень. Крім того, споживчі ціни станом на кінець травня зросли на 15,7 відсотка.

А от кількість вакансій для ІТ-спеціалістів у червні зменшилася у 4,8 раза порівняно з довоєнним періодом. У натуральному значенні.

Про це йдеться у прес-релізі порталу grc.ua, який є у відкритому доступі в мережі Інтернет.

Водночас, згідно з аналізом бази відкритих вакансій та резюме, з травня простежується позитивна динаміка щодо наявних пропозицій та активності шукачів у сфері ІТ.

Найбільше пропозицій роботи на ІТ-фахівців відкрито у Києві - 52 відсотки від опублікованих пропозицій роботи. Львівський ІТ-кластер, приміром, шукає набагато менше фахівців, ніж у столиці, пропонуючи лише 12 відсотків від усіх відкритих вакансій у сфері.