У Верховній Раді зареєстровано законопроект «Про внесення зміни до розділу XXІ "Прикінцеві та перехідні положення" Митного кодексу України щодо звільнення від оподаткування ввізним митом товарів, що використовуються для забезпечення зберігання зернових та/або олійних культур» (№7548). 

Авторами цієї законодавчої ініціативи виступила група народних депутатів, серед яких, зокрема, Олександр Ковальчук, Олег Кулініч, Данило Гетманцев, Ярослав Железняк та Ніна Южаніна.

Не новина, що через збройну агресію російської федерації в Україні гостро постала проблема зберігання зерна через неможливість відправляти його на експорт морськими портами. Одночасно виник дефіцит місць для зберігання агропродукції. Багато елеваторів знищено, а наявні не розраховані на такий обсяг зберігання, оскільки раніше більшість урожаю одразу їхала на експорт і лише частина зберігалась і реалізовувалась поступово упродовж року.

Так, за інформацією Державної служби статистики, загальна місткість елеваторів у 2022 році становить 75,1 млн тонн, але від цієї цифри потрібно відмінусувати 15,1 млн тонн з урахуванням територій, де ведуться бойові дії, та тимчасово окупованих територій. «Максимально доступна місткість елеваторів для зберігання врожаю 2022 року за винятком території проведення воєнних дій та тимчасово окупованих територій становить приблизно 60,0 млн тонн», — наголошується у пояснювальній записці до законопроекту. Водночас у документі зауважується, що перехідні залишки зернових та олійних культур станом на перше червня нинішнього року становлять 23,5 млн тонн, а вільна місткість — 36,5 млн тонн.

«З урахуванням вихідних даних щодо наявності вільних місткостей для зберігання зернових та олійних культур, яка станом на перше червня становить у середньому по країні 36,5 млн тонн, темпів збирання урожаю 2022 року та щомісячного експорту зернових та олійних культур в обсязі 1,5 млн тонн, доступність вільних місткостей (за умови рівномірного завантаження) буде вичерпана у жовтні 2022 року. Дефіцит місткості розрахунково становитиме 7,7 млн тонн. Максимальний дефіцит місткостей для зберігання зернових та олійних культур буде досягнуто у листопаді 2022 року та становитиме майже 15 млн тонн», — наголошують народні депутати.

Виходом із ситуації, що склалася, на їхню думку, може бути використання тимчасових засобів зберігання зернових. Йдеться про поліетиленові мішки та рукави, в які можна завантажити до 200 тонн зернових. Для цього у стислі строки потрібно імпортувати та встановити в Україні біля 80 тис. рукавів.

Нині один такий рукав коштує майже 1000 доларів США, однак у аграріїв немає на це коштів, бо вони страждають від занизьких закупівельних цін на сільгосппродукцію. Тож мета законопроекту — звільнення від оподаткування ввізним митом імпорту в Україну мішків, рукавів для зберігання зернових та олійних культур та обладнання для їх наповнення, завантаження, розвантаження.

Законопроектом пропонується внести зміни до розділу XXІ «Прикінцеві та перехідні положення» Митного кодексу України, якими передбачається звільнити у період дії воєнного стану на території України та протягом 30 днів з дня його припинення чи скасування при ввезенні на митну територію України від оподаткування ввізним митом вироби та обладнання для зберігання, перевезення, завантаження і розвантаження зернових та олійних культур. Йдеться про: полімерні рукави та мішки об’ємом не менш як 0,8 метра кубічних для зберігання сільськогосподарської продукції, які класифікуються у товарних підкатегоріях 3923 21 00 00, 3923 90 00 00, 3920 10 89 90, 3923 29 90 00, 3920 20 80 99 згідно з УКТ ЗЕД; причепи і напівпричепи з самозавантаженням або саморозвантаженням для перевезення сільськогосподарської продукції, які класифікуються у товарній підкатегорії 8716 20 00 00 згідно з УКТ ЗЕД.

Звільнення не застосовується до товарів, які мають походження або ввозяться з території держави-агресора, або з окупованої території України, визначеної такою згідно із законом.

Прийняття проекту, наголошують народні депутати, дозволить розв’язати не лише проблему належного зберігання сільгосппродукції, а й не знизити обсяг надходження валютної виручки в Україну від експорту зерна. Крім того, у глобальному масштабі — законопроект сприятиме у недопущенні світової продовольчої кризи. Адже через ситуацію, що склалась, кожна тонна українського зерна є важливою і може впливати на світову продовольчу безпеку.