Наслідки ворожих обстрілів Часового Яру.

Фото ГУ ДСНС України у Донецькій області.

Міста вільної частини краю щодня потерпають від ворожих ракетних та артилерійських обстрілів, унаслідок чого гинуть та страждають мирні мешканці, зазнають руйнувань житлові будинки та об’єкти цивільної інфраструктури.

Мар’їнка: В епіцентрі бойових дій

У Мар’їнській громаді «гаряче» не лише через липневу спеку. З кожним днем заїхати до Мар’їнки стає дедалі складніше — ворог безперервно атакує цей напрямок. Але доброчинці, які привозять місцевим мешканцям продовольчі набори, воду, ліки, а дітям — солодощі, щоразу ціною чималих зусиль прориваються до людей, аби передати їм допомогу. Ризик виправданий — декілька сотень змучених ворожою облогою мирних мешканців чекають на підтримку, від якої залежить їхнє життя.

Серед тих, хто невпинно забезпечує гуманітарну підтримку місцевих, — волонтери Червоного Хреста України. Цього разу вони завітали до мешканців села Зоряне.

«Творимо добро!» — з такими словами представники місцевої організації Червоного Хреста передають людям продукти, медикаменти, воду, предмети першої необхідності. Щоразу волонтери підтримують місцевих не тільки корисними справами, а й добрим словом, запевняючи: «Тримайтеся, рідненькі! Миру бути!». У відповідь на їх щирість від людей лунають слова вдячності.

«Ми вдячні усім, хто невпинно робить усе, що може, аби допомогти нам у таку складну годину! — каже літня жінка. — Не дай Боже нікому знати, що таке війна! Тож від усіх людей, які опинилися в цих надскладних умовах і отримали підтримку, говоримо величезне спасибі нашим доброчинцям».

Мешканці містечок і сіл Мар’їнської громади завжди радіють доброчинним візитам поліцейського екіпажу «Білий янгол» та бійців тероборони. Попри ризик, службовці щодоби підвозять людям, що живуть у районі бойових дій, продукти та воду. Цього разу прибулі службовці вивантажують із багажника свого буса партії ліків і продуктів. А ще — допомагають зняти з даху будівлі, де переховуються мар’їнці, фрагмент снаряду від «Граду», що прилетів напередодні.

...Ліжка, складені зі стільців і дощок, повна темрява, сирість — у таких суворих умовах понад чотири місяці живуть у підвалі місцеві жителі. Втім, навіть не відсутність комфорту бентежить людей: найнеобхідніше для них зараз — бути впевненими у завтрашньому дні, знати, що перенесені страждання не стануть марними, а на зміну тяготам війни неодмінно прийде мир.
Поліцейські Рустам Лукомський і Григорій Бодня в одному із сіл відводять до своєї автівки чоловіка з інвалідністю, який потребує медичної допомоги, й доправляють його до лікарні.

Наступний пункт на шляху «Білих янголів» — Красногорівка. У місті залишається майже 6 тисяч жителів, є й зовсім маленькі діти. Цього разу за адресами нужденних поліцейські та тероборонівці доставили 105 комплектів гуманітарної допомоги.

Навідується благодійний патруль і до Красногорівської міської лікарні, аби передати чергову партію медикаментів. Ліків у прифронтовому медзакладі катастрофічно бракує, як і медичного персоналу. Втім, медики, які залишились у лікарні, продовжують надавати допомогу пацієнтам і працюють із подвійним навантаженням. Аби убезпечити стаціонарних пацієнтів, їх ліжка замість палат розміщують у коридорах. Через обстріли працівники лікарні нерідко по дві доби живуть на роботі, не маючи змоги дістатися своїх домівок.

Евакуйованій родині надали тимчасовий прихисток.

Фото Товариства Червоного Хреста України в м. Мар'їнка.

Слов’янськ: Стає дедалі складніше й небезпечніше

Війна стає повсякденною реальністю й у Слов’янську. Не минає і дня від початку липня, щоб ворог не завдавав смертоносних обстрілів по мирних кварталах міста. Під ударами рашистів перебувають ринок і житлові масиви, керамічні підприємства та об’єкти комунальної інфраструктури.
Внаслідок чергового ворожого удару прямим влучанням зруйновано приватний будинок. На щастя, власник домівки, який перебував у приміщенні, вижив. Його змогли витягти з-під завалів та доправили до лікарні.

Представники міської влади радять мешканцям не випробовувати долю та негайно евакуюватися. Регулярно в місті формуються евакуаційні автобуси, якими люди виїжджають до інших, переважно західних областей України. Цього разу відбувається посадка на автобус до Рівного.

Правоохоронці роблять щоденний об’їзд Слов’янська та навколишніх селищ із гуманітарним вантажем. Цього разу службовці навідуються до селища Рай-Олександрівки, аби привезти життєво необхідні ліки хворому хлопчику, а іншим селянам — гуманітарну допомогу. На зворотному шляху поліцейська машина вивозить до більш безпечних районів людей, які наважились евакуюватися. Серед тих, хто виїхав цього дня, — родина з прифронтового села Тетянівка із трьома дітками, які нарешті, після кількох днів обстрілів, радіють мирній тиші. Загалом цієї доби патрульні вивезли майже 80 мешканців Слов’янська та наближених до нього сіл, які вимушені залишити свої домівки, аби врятувати життя.
Краматорськ: 

У реаліях воєнного часу

Один загиблий, шестеро постраждалих і щонайменше 15 пошкоджених будинків — таким був сумний підсумок недавнього ворожого удару по центру Краматорська. Окупанти поцілили по житловому сектору з ракетного комплексу «Іскандер-М». У місті не виключають подальших обстрілів і вживають заходів безпеки.

Обласний центр Донеччини уже давно живе за розпорядком воєнного часу. Рятувальники ДСНС разом із представниками влади постійно дбають, аби сховища та укриття були придатні для прийому людей у разі чергових атак.

Фахівці Краматорського районного управління ГУ ДСНС проводять інформаційні бесіди з мешканцями щодо необхідності евакуації до більш безпечних регіонів країни. Людям роз’яснюють порядок дій під час евакуації, наголошують на необхідності бути пильними та поводитись організовано під час обстрілу та у разі виявлення вибухонебезпечних предметів.

Часів Яр: Загиблих і постраждалих витягали з-під руїн

Одна з наймасштабніших трагедій сталася у Часовому Ярі Бахмутського району, де російські окупанти поцілили ракетою у багатоповерхівку. Під завалами опинилися понад 30 цивільних мешканців.

З перших же хвилин після ворожого обстрілу рятувальники ДСНС разом із військовими та представниками влади вжили заходів для порятунку людей. Кількох постраждалих вдалося врятувати, і роботи з розчищення завалів не припинялися ще тривалий час.

Це — не єдиний факт ворожої атаки на Часів Яр. Кількома днями раніше російські війська обстріляли залізничний вокзал, який наразі не експлуатується. На всій площі будівлі у 450 кв. м виникла пожежа покрівлі одноповерхової будівлі. На ліквідацію вогню були залучені восьмеро рятувальників ДСНС.

Під час передачі гуманітарної допомоги мешканцям Мар'їнської громади.

Фото Товариства Червоного Хреста України в м. Мар'їнка.

Сіверськ: Кожний обстріл когось вбиває

Місто Сіверськ, що знаходиться біля лінії фронту, безперервно перебуває під шквальним бомбардуванням окупаційних військ рф. До почату війни тут мешкало майже 12 тисяч громадян, нині — не більш як 3500 осіб, серед них 200 дітей.

Місцеві розповідають, що кожний обстріл забирає чиєсь життя. Проте, незважаючи на смертельну небезпеку, людям важко залишити свій дім. І хоча вцілілих домівок у більшості жителів уже немає після завданих ударів та руйнувань — виїжджати з містечка поки що мало хто наважується.

Тим часом Сіверськ давно перебуває у ситуації гуманітарної катастрофи. У місті вже кілька місяців немає води, електрики, газу та їжі. Люди, які тут мешкають, позбавлені всіх засобів для існування.

Допомагають населенню вижити правоохоронці та волонтери, які періодично завозять гуманітарну допомогу. Цього разу поліцейські привезли містянам партію свіжоспеченого хліба. Біля центру допомоги зібралися місцеві, які прийшли отримати їжу.

Звертаючись до людей, поліцейські наголошують на необхідності евакуації, яка дозволить їм зберегти найцінніше — життя та здоров’я. Поки що охочих виїхати — небагато. Але ситуація на фронті стає дедалі складнішою, прильоти по житловому сектору частішають. Тож представники гуманітарних штабів прогнозують, що невдовзі евакуація з Сіверська буде більш масовою, і до такого розвитку подій тут готові.