Група народних депутатів, серед яких, зокрема, Максим Павлюк, Ігор Негулевський, Георгій Мазурашу та Андрій Клочко, вважають не справедливим той факт, що звільнення від оподаткування ввізним митом транспортних засобів скасовано стосовно для всіх категорій громадян.

Нагадавши, що Верховна Рада 21 червня цього року підтримала урядовий законопроект "Про внесення змін до Податкового кодексу України та інших законодавчих актів України щодо перегляду окремих пільг з оподаткування" (№ 2325-ІХ), яким скасовано звільнення від оподаткування ввізним митом транспортних засобів, народні депутати зауважили, що надання таких пільг для окремих категорій осіб матиме позитивний ефект і в частині відновлення порушених прав громадян, і для створення сприятливих умов для безперебійної роботи суб'єктів господарювання, і, відповідно, надходжень до бюджетів усіх рівнів.

Тож народні обранці вбачають доцільним встановлення таких пільг для:

- учасників бойових дій, які залучалися та брали безпосередню участь у здійсненні заходів із забезпечення національної безпеки і оборони, відсічі і стримування збройної агресії російської федерації або, у випадку їх загибелі, одного з членів сім'ї першого ступеня споріднення;

- фізичних осіб - власників транспортних засобів, які визнані фізично знищеними внаслідок бойових дій, терористичних актів, диверсій, спричинених військовою агресією російської федерації та зняті з обліку в установленому порядку;

- суб'єктів господарювання, які станом на момент початку дії воєнного стану мали у власності та на балансі транспортні засоби і такі транспортні засоби визнані фізично знищеними внаслідок бойових дій, терористичних актів, диверсій, спричинених військовою агресією рф та зняті з обліку в установленому порядку.

Водночас у пояснювальній записці до документа наголошується, що 28 червня 2022 року в парламенті було зареєстровано основний законопроект "Про внесення зміни до розділу XXI "Прикінцеві та перехідні положення" Митного кодексу України щодо оподаткування операцій з ввезення транспортних засобів учасниками бойових дій та іншими категоріями осіб (реєстр. № 7498), а даний є альтернативним до нього.

Альтернативний проект містить суттєві відмінності від основного, хоча в цілому й підтримує його ідею.

Так, альтернативним законопроектом запропоновано уточнити назву акта з метою її приведення у відповідність до предмета регулювання законопроекту.

Також пропонується збільшити строк дії згаданих пільг у порівнянні з основним законопроектом - протягом дії правового режиму воєнного стану, а також протягом двох років з моменту його припинення або скасування.

Альтернативним проектом пропонується також збільшити перелік осіб, що матимуть право на такі пільги, та розширити перелік транспортних засобів, на ввезення яких такі пільги розповсюджуватимуться.

"Авторами альтернативного законопроекту запропоновано надати пільгу для учасників бойових дій з розрахунку один транспортний засіб на одну особу, для фізичних осіб та суб'єктів господарювання - відповідно кількості та виду транспортних засобів, що перебували у власності особи на момент початку дії воєнного стану. Крім того, до обов'язкових умов додано визнання таких транспортних засобів фізично знищеними внаслідок бойових дій, терористичних актів, диверсій, спричинених військовою агресією російської федерації та зняття їх з обліку в установленому порядку", - наголошується у пояснювальній записці.

Крім того, у документі зауважується, що пільги не застосовуватимуться до транспортних засобів, середньоринкова вартість яких становить понад 375 розмірів мінімальної заробітної плати. Водночас в альтернативному законопроекті прибрано вимогу щодо року випуску транспортного засобу з метою недопущення перенасичення ринку старими автомобілями та погіршення екологічної ситуації в країні. Регулює документ і особливості передання транспортних засобів у володіння, користування або розпоряджання третім особам.

Прийняття проекту сприятиме відновленню порушених внаслідок збройної агресії рф майнових прав фізичних та юридичних осіб, створить додаткові можливості для відновлення роботи бізнесу, що стимулюватиме розвиток економіки, а також надасть пільги учасникам бойових дій та членам їхніх сімей, наголошують депутати та зауважують, що зазначені зміни повністю відповідатимуть принципу справедливості та ствердженню України як соціальної та правової держави.