Під час відкриття сесійного засідання.

На початку засідання Верховна Рада звільнила Марину Лазебну з посади міністра соціальної політики. «За» відповідне рішення проголосували 277 народних депутатів. Інших кадрових питань під час пленарного засідання не розглядали.

Крім того, Верховна Рада підтримала за основу законопроект № 7415 «Про внесення змін до статті 16-3 Закону України «Про соціальний і правовий захист військовослужбовців та членів їх сімей» (щодо окремих питань призначення і виплати одноразової грошової допомоги)». Як зауважила голова партії «Слуга народу» Олена Шуляк, законопроектом пропонується встановити, що у разі якщо військовослужбовцю, військовозобов’язаному або резервісту після первинного встановлення інвалідності або ступеня втрати працездатності без встановлення інвалідності під час нового огляду, незалежно від строку, який пройшов з моменту встановлення їм інвалідності або ступеня втрати працездатності, буде встановлено вищу групу інвалідності або більший відсоток втрати працездатності, що дає їм право на отримання одноразової грошової допомоги в більшому розмірі, виплата проводиться з урахуванням раніше отриманої суми.

Водночас, як зауважила Олена Шуляк, парламент під час пленарного засідання ухвалив низку важливих рішень. Зокрема, ратифікував Угоду про грант Фонду Е5Р (Проект «Енергоефективність громадських будівель в Україні») між Україною та Європейським інвестиційним банком та Угоду про надання інвестиційного гранту (Проект «Енергоефективність громадських будівель в Україні») між Україною та Європейським інвестиційним банком (№ 0156).

Під час засідання.

Цього самого дня парламент ухвалив ще низку ратифікаційних питань. Зокрема, народні депутати проголосували «за» проект закону про ратифікацію Угоди між Україною та Королівством Бельгія про здійснення оплачуваної діяльності деякими членами сімей співробітників дипломатичних представництв та консульських установ (№ 0137) та проект закону про ратифікацію Угоди між Україною та Литовською Республікою про внесення змін і доповнень до Договору між Україною та Литовською Республікою про соціальне забезпечення (№ 0139).

Олександр Сухов, Сергій Вельможний.

За основу та в цілому підтримали депутати і законопроект «Про вихід з Угоди про співробітництво та взаємодопомогу в митних справах від 15 квітня 1994 року (№ 0105).

Проект закону про ратифікацію Угоди між Україною та Королівством Нідерланди про оплачувану діяльність членів сімей дипломатичного та іншого персоналу дипломатичних представництв та/або консульських установ (№ 0153) також дістав підтримку в сесійній залі.

Верховна Рада ухвалила рішення про перейменування Володимир-Волинського району Волинської області та постанову «Про здійснення начальниками Дружківської, Костянтинівської та Слов’янської міських військових адміністрацій Краматорського району Донецької області повноважень, передбачених частиною другою статті 10 Закону України «Про правовий режим воєнного стану» (№ 7545).

КОМЕНТАР

Народний депутат Ігор ГУЗЬ:
— Відтепер Володимирський район! Сьогодні Верховна Рада підтримала перейменування Володимир-Волинського району вслід за поверненням історичної назви місту. 327 голосів «за»! Завершуємо історію з поверненням автентичної назви, імені, яке Володимир носив століттями, і яке загарбала свого часу росія. Повертаємо історичну справедливість.

У другому читанні та в цілому народні депутати підтримали законопроекти: «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо врегулювання деяких нестандартних форм зайнятості    (№ 5161) та «Про внесення змін до Закону України «Про забезпечення прав і свобод внутрішньо переміщених осіб» щодо приведення окремих його положень у відповідність до Закону України «Про забезпечення прав і свобод громадян та правовий режим на тимчасово окупованій території України» (№ 7449).

Водночас законопроект «Про кредитні спілки» (№ 5125) було направлено на повторне друге читання.

За основу в першому читанні було ухвалено такі законопроекти:

«Про внесення змін до деяких законів України щодо посилення контролю за відпуском лікарських засобів» (№ 7444);

«Про внесення змін до деяких законів України щодо покращення управління у сфері електронних комунікацій» (№ 7486);

«Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо забезпечення умов для розвитку та відновлення електронних комунікаційних мереж» (№ 7487);

«Про внесення змін до Закону України «Про географічні назви» щодо деколонізації топонімії та впорядкування використання географічних назв у населених пунктах України» (№ 7253);

«Про внесення змін до статті 16-3 Закону України «Про соціальний і правовий захист військовослужбовців та членів їх сімей» (щодо окремих питань призначення і виплати одноразової грошової допомоги)» (№ 7415);

«Про внесення змін до статті 8 Закону України «Про соціальний і правовий захист військовослужбовців та членів їх сімей» щодо системи переходу від військової кар’єри до цивільного життя» (№ 7412);

«Про внесення змін до Закону України «Про соціальний і правовий захист військовослужбовців та членів їх сімей» щодо рівних можливостей матері і батька, які є військовослужбовцями, на догляд за дитиною в особливий період» (№ 7464);

«Про внесення змін до Закону України «Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію» щодо розширення переліку осіб, які не підлягають призову під час мобілізації» (№ 7481);

«Про внесення змін до деяких законів України щодо особливостей здійснення окремих повноважень Національною радою України з питань телебачення і радіомовлення в умовах воєнного стану» (№ 7345);

«Про Національний реєстр викидів та перенесення забруднювачів» (№ 6477);

«Про внесення змін до Закону України «Про Державну службу спеціального зв’язку та захисту інформації України» щодо забезпечення формування та реалізації державної політики у сфері активної протидії агресії у кіберпросторі» (№ 7510);

«Про внесення зміни до пункту 10-2 розділу ХІІІ «Прикінцеві та перехідні положення» Закону України «Про виконавче провадження» щодо виконання рішень про стягнення з фізичної особи заборгованості за житлово-комунальні послуги у період дії воєнного стану» (№ 7531);

«Про внесення змін до Закону України «Про передачу об’єктів права державної та комунальної власності» щодо підприємств водопровідно-каналізаційного господарства» (№ 6060).

Дослівно

Народний депутат Олена ШУЛЯК:

— Сьогодні держава перебуває у стані війни. Але настане час, коли прийде Перемога і ми спокійно продовжимо відбудовувати і наново будувати Україну. Це стосується не лише будівництва інфраструктури і житла. Це стосується наших дітей та молоді, яким потрібно буде давати фахову, якісну освіту. А також наших науковців, які повинні будуть продовжити розвивати українську науку. Саме тому наші науковці та педагоги повинні продовжити нині свою роботу на робочому місці і займатись цим після Перемоги.

Верховна Рада за основу підтримала також законопроект «Про внесення змін до статті 23 Закону України «Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію» щодо відстрочки від призову на військову службу під час мобілізації науковим, науково-педагогічним та педагогічним працівникам» (№ 7352).

Леся Забуранна, Марія Мезенцева.

Олена Шуляк наголосила, що відповідно до законопроекту право на відстрочку матимуть педагогічні працівники закладів вищої та фахової передвищої освіти, які працевлаштовані за основним місцем роботи не менш як на 0,75 ставки та не мають вченого звання та/або наукового ступеня.

Насамкінець парламент ухвалив рішення доручити Голові Верховної Ради Руслану Стефанчуку невідкладно підписати прийняті під час пленарного засідання закони та негайно направити їх до Президента України. Відповідне рішення підтримали 286 обранців.

Фото Сергія КОВАЛЬЧУКА.

Більше фото тут.