Фото:REUTERS/Valentyn Ogirenko

Із таким поясненням Президент Володимир Зеленський відсторонив Генпрокурора Ірину Венедіктову та усунув Голову СБУ Івана Баканова від займаних посад. Відповідні укази на сайті Офісу Президента опубліковано ввечері 17 липня. В.о. Генерального прокурора призначено Олексія Симоненка. Обов’язки керівника Служби безпеки тимчасово виконуватиме Василь Малюк.

У своєму відеозверненні Володимир Зеленський повідомив, що наразі зареєстровано 651 кримінальне провадження щодо державної зради та колабораційної діяльності працівників органів прокуратури, органів досудового розслідування, інших правоохоронних органів.

У 198 провадженнях особи отримали повідомлення про підозру.

Згідно із законом, призначення Генпрокурора та Голови СБУ є повноваженнями Верховної Ради. Проте норми Закону «Про правовий режим воєнного стану», за які парламент проголосував у травні 2022 року, дають право голові держави на такі кадрові рішення.

Саме на підставі частини другої статті 11 цього закону відсторонена від посади Ірина Венедіктова. А Баканова усунуто від виконання службових обов’язків відповідно до статті 47 Дисциплінарного статуту

Збройних Сил України. Підставою такого рішення, згідно зі статтею, є невиконання (неналежне виконання) службових обов’язків, яке призвело до людських жертв чи інших тяжких наслідків або створило загрозу настанню таких наслідків. Зазначається, що тривалість усунення від виконання службових обов’язків не повинна перевищувати тривалості службового розслідування та часу, необхідного для прийняття командиром (начальником) відповідного рішення за результатами такого розслідування.

У понеділок в ефірі національного телемарафону заступник керівника ОП Андрій Смирнов заявив, що мова про звільнення цих двох посадових осіб поки що не йде.

За його словами, будуть проведені перевірки, за результатами яких Президент прийме рішення про внесення до парламенту подання щодо надання згоди про звільнення Генпрокурора та Голови СБУ.

«Усі достатньо довго чекали більш конкретних і, можливо, радикальних результатів від керівників цих двох органів з очищення цих органів від колаборантів і державних зрадників. Утім, на шостому місяці війни ми продовжуємо виявляти фактично пачками таких людей у кожному з цих органів.

Задля того, щоб унеможливити потенційний вплив цих двох посадовців на кримінальні провадження, які розслідуються, і працівників СБУ, які підозрюються в співпраці з росією, і так само, що стосується прокурорів, Президентом були прийняті відповідні рішення про відсторонення», — сказав заступник керівника Офісу Президента.