На знімку: керівниця Освітнього центру Верховної Ради України Олена Костинюк.

Центр засновано Верховною Радою України за підтримки проекту ЄС-ПРООН з парламентської реформи та Програми USAID «РАДА: підзвітність, відповідальність, демократичне парламентське представництво».

Ідея створення Освітнього центру Верховної Ради України з'явилася внаслідок активної української депутатської дипломатії під час робочого візиту до Великої Британії у 2018 році. Саме цей візит надихнув парламентаріїв України створити прототип такого центру в Україні. І вже 29 березня 2019 року було підписано Розпорядження «Про деякі заходи з підготовки роботи у Верховній Раді України Освітнього центру».

Нині Освітній центр 

– активно сприяє розвитку громадянської свідомості та компетенції,

– поширенню демократичних цінностей, 

– підвищенню рівня відкритості Верховної Ради України та довіри до неї в українському суспільстві, а також на міжнародному рівні.

Освітній центр Верховної Ради України продовжує свою діяльність в умовах війни та регулярно проводить уроки з парламентської просвіти для школярів і студентів з усіх регіонів України, а також за її межами і комунікує з батьками та педагогічними працівниками.

ЦИФРА

За час існування Освітнього центру учасниками заходів стали майже 90 тисяч осіб, третина з яких долучилися за період війни. Кількість заходів, що була організована, сягає 663. 

Тож Верховна Рада України сьогодні – відкрита інституція, взаємодіяти з котрою може кожен. Роль парламенту у розвитку системи освіти та становленні громадянської парламентської просвіти під час воєнного стану надзвичайно важлива. Це місце обговорення та ухвалення своєчасних політичних рішень, а також планування перспективи розвитку в майбутньому.

Освітній центр Верховної Ради, як поділилася в інтерв'ю «Голосу України» його керівниця Олена Костинюк, має велику мрію, яка дуже скоро має стати амбітною метою: 

– Адже ми хочемо масштабувати роботу Освітнього центру настільки, щоб після нашої Перемоги він став Центром державності. Або Центром парламентської просвіти. Щоб це була окрема інституція в нашому парламенті, яка займатиметься просвітницькою діяльністю щодо діяльності Верховної Ради України, як на території нашої держави, так і за кордоном. Освітній центр має всі шанси стати освітньою Меккою для іноземців, де б вони більше дізналися про Україну. Та відкритою брамою, що об'єднає український народ та парламентаріїв. Адже саме принцип народовладдя є основним фактором нашої країни, що відрізняє її від багатьох інших. Надзвичайно приємно, що керівництво парламенту цінує і відзначає важливість роботи Освітнього центру та всебічно підтримує розвиток його діяльності. 

Голова Верховної Ради України Руслан Стефанчук:

– Три роки Освітньому центру Верховної Ради. Це центр, який дав можливість розкритися не одній сотні молодих людей і спроваджував їх виключно до одного бажання, до прагнення і спраглості здобуття знань і звитяжної роботи на благо України. Освітяни, Верховна Рада і парламентарії, вони разом з вами підтримують вас і ми обов'язково переможемо. Ми переможемо і разом збудуємо найкращу країну в світі.

До речі, Директор Офісу демократії та врядування USAID Марк Елінгстад завжди присутній на всіх заходах. Освітній центр Верховної Ради, часто зазначає він, виконує одну з найважливіших функцій, яку покладає на Україну і Верховну Раду, зокрема, міжнародна спільнота, – це відкритість. 

Актуальну інформацію щодо діяльності центру можна знайти на офіційних сторінках Освітнього центру Верховної Ради у соціальних мережах:

Facebook:

https://www.facebook.com/educationcenterofVRU

Instagram:

https://instagram.com/education_center_of_vru?igshid=NjY2NjE5MzQ=

Telegram:

https://t.me/educationcentreVR