Молодим цвітом нашої нації, який невдовзі стане справжніми науковцями. Зустріч відбувалась із нагоди третьої річниці діяльності Освітнього Центру Верховної Ради України. Модератором заходу виступила керівниця Центру Олена Костинюк.

Вітальне слово Голови Верховної Ради до майбутніх науковців було неформальним. Він пригадав, як 25 років свого життя був професором університету і спілкуватися з молоддю було його основним професійним заняттям. «Лекції, семінари, спілкування — це найдрайвовіше, що було в моєму житті. Потім життя перенесло мене в політику, але я сумую за спілкуванням з молодими людьми, бо це не просто обмін інформацією, це обмін енергетикою. Бо ти не просто передаєш знання, й отримуєш нову інформацію, не просто передаєш досвід, а й отримуєш новий. Тому я дякую вам за можливість, у такому щільному графіку, де нарада за нарадою, поговорити з людьми, які думають по іншому, діють по іншому і хочуть чогось іншого», — наголосив Руслан Стефанчук.

За його словами, таке спілкування є дуже корисним, адже молоді люди ще не мають тих бар’єрів, які дорослі називають «досвідом». «У вас немає бар’єрів, а тому ви можете все», — сказав він, побажавши молоді йти далі своїм шляхом, не боятися помилятися і не зупинятися.

Торкнувшись сьогодення, глава парламенту зауважив, що нині, коли негідники прийшли в нашу країну, кращі сини й доньки захищають державу не шкодуючи власного життя. Але тим не менше, всі повинні розуміти: кожен на своєму місці є важливим і має долучитися до загальної, спільної перемоги. «Я дуже хотів би, аби ви своїми знаннями, вміннями доклались до розбудови нашої держави, —наголосив Руслан Стефанчук, звертаючись до молоді. — Якщо раніше були люди, які дистанціювались: є країна, а є я, то нині під гарматами ми всі переплавилась в єдину українську націю», — констатував він, акцентувавши на тому, що важливо усвідомлювати: ми живемо в історичний момент і закликав зберегти оце почуття патріотизму й класності. Це дуже важливо, наголосив він.

Водночас глава парламенту зауважив, що Освітній Центр дозволив розкритися не одній сотні молодих людей і спонукав їх до спраглості набуття знань і звитяжної роботи на благо України.

У свою чергу Олена Костинюк зазначила, що за три роки діяльності Освітнього Центру учасниками заходів стали 90 тис. осіб — 30 тис. з них випало на період воєнних дій. «Надалі ми продовжуємо свою діяльність і виходимо на міжнародний рівень», — сказала вона, повідомивши, що напередодні Освітній Центр офіційно було включено до мережі парламентських Освітніх Центрів світу. «Але у нас є надзвичайно амбітна мрія, — зауважила Олена Костинюк. — Ми дуже хочемо, аби Освітній Центр  найближчим часом став Центром парламентської просвіти в Україні й перетворився на справжній центр державності зі справжньою крутою сучасною парламентською бібліотекою. Для того, що б не лише українська молодь, а й молодь з усього світу після нашої перемоги приїздила до нас і навчалась у нас сучасного парламентаризму», — зауважила вона.

Майбутні науковці.

Голова Верховної Ради пообіцяв докласти максимум зусиль, щоб ця мрія втілилась у реальність. «В освіті найважливіше — це не передача знань, а запалити вогонь спраглості до знань. Бо коли є бажання, мотивація, мета і шлях до неї — це найголовніше. Я гарантую, що робитиму все, щоб ви не просто були включені, а стали найкращим Освітнім Центром серед Освітніх Центрів у світі. Я готовий забезпечити вам всі свої зв’язки зі спікерами парламентів світу. А так сталось, що за останні півроку їх у мене дуже багато. Тому я готовий долучитися і навіть готовий переговорити з президенткою Європарламенту пані Мецолою з тим, щоб налагодити ваші відносини у першу чергу з Європейським парламентом», — пообіцяв Руслан Стефанчук.

У цьому контексті він нагадав присутнім, що 23 червня було ухвалено історичне рішення — Україна отримала статус кандидата у члени ЄС. «Думаю, це буде завдання, яке, у тому числі, покладатиметься й на ваші плечі, — наголосив Руслан Стефанчук. —Зробити все для того, щоб Україна найближчим часом стала повноцінним членом ЄС».

Під час спілкування з молодими людьми Голова Верховної Ради відповів на їх запитання. Зокрема, розповів про колосальну роботу, яку здійснили парламент, уряд та Президент, аби статус кандидата став реальністю. Розповів глава парламенту і про те, як змінилось його життя після 24 лютого і чому ми не оголосили війну росії.

Насамперед Руслан Стефанчук акцентував увагу на змінах у діяльності парламенту. «Ми намагаємось прибрати з парламенту всю політику і говорити, в першу чергу, про ті речі, які важливі для України. І це вдається, бо переважна більшість рішень, які ухвалюються депутатами, відбуваються у форматі 300+. Тобто конституційною більшістю. Це важливо, бо ми не можемо відкривати другий внутрішній фронт. Маємо утримати той фронт, який маємо на півдні та сході нашої країни», — наголосив він.

Щодо оголошення війни росії, Руслан Стефанчук зауважив, що зазвичай той, хто першим оголошує війну — той і є агресор. «Росія вчинила хитро. Вона не оголосила війну Україні, а проводить спеціальну операцію. Якби Україна реалізувала цей шлях, то не мала би підтримки міжнародних партнерів, не було б санкцій. Тому ми пішли шляхом оголошення воєнного стану. За режимом це практично те саме, але ми не виступаємо як ініціатор оголошення війни», — констатував він.

Торкнувшись наративів, які поширює російська пропаганда, мовляв, Європа втомилась від України, Руслан Стефанчук наголосив, що це неправда. «В Європі немає втоми від України. Я всім європейським лідерам казав одну просту річ: якщо Європа втомиться від України — це не страшно. Страшно, коли український солдат на передовій втомиться від того, щоб воювати. Ми зараз робимо все, щоб потім не втомились ваші військові», — сказав він, додавши, що сам шлях в ЄС та НАТО не може бути самоціллю: «Бо є країни, які виходять з ЄС, не входять в НАТО, а створюють свої альянси. Коли ми говоримо про ЄС та НАТО, ми, в першу чергу, говоримо про стандарти і цінності. Тому для нас дуже важливо, що шлях до ЄС дасть можливість зробити високий стандарт життя в Україні».

Зрештою, за словами глави парламенту, шлях до ЄС та НАТО — це питання про принципи, цінності та стандарти. «Особливість української нації у тому, що вона на своєму прикладі склала приклад на європейськість», — наголосив Руслан Стефанчук, зауваживши, що 23 червня країни ЄС також склали цей іспит і продемонстрували, що Україна — це частина Європи. «Вони поставили нам сім фундаментальних речей, деякі вже почали виконуватись. П’ять із семи пунктів — за парламентом. Ми це усвідомлюємо і вже почали роботу», — сказав Голова Верховної Ради.

Водночас молоді науковці поділились своїми враженнями від перебування в Освітньому Центрі. Найбільше їм запам’яталась участь у дебатах. Тож Олена Костинюк пообіцяла, що по завершенні офіційної частини молоді люди зможуть взяти участь у дебатах на тему: «В якому форматі має розпочатись навчання першого вересня».

Насамкінець представники Київської малої академії наук вручили Голові Верховної Ради подарунки на згадку про нинішню зустріч (на знімку). Це три картини, написані власноруч дівчатами-молодими вченими. Руслан Стефанчук пообіцяв, що поки він глава парламенту, ці картини стоятимуть у його кабінеті, а після переїдуть до нього додому.

Фото Олександра КЛИМЕНКА.

Більше фото тут.